Posledná šanca! ❤️ Ušetrite až 20 % na vybrané polohovacie stoly a ergonomické stoličky! Platí len do 26.3. 28.3. alebo do vypredania zásob.

2segmentové vs. 3segmentové nohy u polohovacieho stola: ktoré vybrať?

Pri nákupe výškovo nastaviteľného stola si budete spravidla vyberať medzi stolmi s 2 alebo 3 segmentovými nohami. Hoci sa táto voľba môže javiť ako rýdzo kozmetické rozhodnutie, v skutočnosti určuje typ nôh väčšinu ostatných parametrov. V tomto článku sa dozviete, aký variant nôh by ste pre svoj polohovacie stôl mali zvoliť a v čom sa oba typy odlišujú.


Výber nôh je prvým krokom pri zostavovaní polohovacieho stola v našom konfigurátore. Typ, ktorý zvolíte, bude mať vplyv na:

  • celkový výškový rozsah stola a jeho nosnosť,
  • maximálnu veľkosť dosky,
  • druh antikolízneho systému stola,
  • prítomnosť pamäťovej jednotky pre uloženie rôznych polôh.

Čo sú segmentové nohy?

Ide o nohy, ktoré sa teleskopicky vysúvajú a zasúvajú a umožňujú polohovanie dosky do rôznej výšky.

Pri nákupe vyberajte vždy stoly, u ktorých sa segmenty nôh tesne prekrývajú. Má to dva dôvody. Do zakrytých nôh nepreniknú žiadne nečistoty, takže nedôjde k zadretiu a poškodeniu zdvíhacieho mechanizmu (ide o častý problém u lacnejších výrobkov).

Druhým dôvodom je zaistenie bezpečnosti práce. Pokiaľ po sebe jednotlivé segmenty tesne nešmýkajú a do medzery sa dostanú prstami, môže dôjsť k vážnemu zraneniu. Ohrozenou skupinou sú najmä malé deti, ktoré podobné zariadenia s obľubou skúmajú.

Porovnanie oboch typov nôh ponúka táto tabuľka:

2segmentové nohy

Tento typ nôh príde vhod, ak potrebujete ušetriť (stojí 6 999 Kč) a ste priemerného vzrastu.

Dôvod je jednoduchý: 2segmentové nohy ponúkajú výškový rozsah 71 až 121 cm. Jedinci s výškou nad 190 cm budú mať problém s prácou postojačky (doska stola bude príliš nízko), zatiaľ čo menšie osoby (pod 155 cm) si k stolu pohodlne nesadnú.

Nižšiu cenu 2segmentových nôh umožňuje, okrem iného, prítomnosť iba jedného elektrického motora. Nohy sú tak pri zmene polohy pomalšie a zdvihnú menšiu záťaž - nosnosť týchto stolov je 70 kg.

Nohy s 2 segmentami sú tiež menej stabilné a môžu niesť dosky s rozmerom najviac 160 × 80 cm. Pri väčších plochách hrozí prevážanie stola. Tieto stoly sú preto vhodné napr. do zdieľaných kancelárií, kde si zamestnanci vystačia s menšou pracovnou plochou - napríklad len k rozloženiu notebooku.

Zdieľaniu tohto typu polohovacích stolov nahráva aj fakt, že 2segmentové nohy sa ovládajú pomocou tlačidiel pre zdvihnutie a zníženie dosky - bez možnosti jednotlivé polohy ukladať.

3segmentové nohy

Bez 3segmentových nôh sa nezaobídete, ak ste vyššej či menšej postavy, popr. ak potrebujete rozsiahlejšiu pracovnú plochu (s rozmerom do 200 × 80 cm). Dvojica elektrických motorov zaručuje nosnosť až 120 kg. Stoly s týmto doplnkom využijete v miestach, kde sa pracuje s ťažkými nástrojmi - napríklad v dielni alebo v sklade.

Nohy s 3 segmentami umožňujú doske dosiahnuť výšku v rozsahu 58 až 123 cm. Prekrytie niekoľkých kovových častí zabezpečuje vyššiu stabilitu a zároveň lepšie chráni zdvíhací mechanizmus pred nečistotami.

Veľkou prednosťou 3segmentových nôh je pamäťová jednotka integrovaná do ovládania, ktorá umožňuje uloženie až troch rôznych polôh. Užívatelia si typicky nastavujú:

  • polohu pre sedenie (dôležité pre správne sedenie),
  • polohu pre státie s obuvou,
  • polohu pre státie bez topánok.

Aktuálne výšku zobrazuje LCD displej ovládacej jednotky.

V našom konfigurátore si vedľa typu nôh zvolíte aj ich farbu. Môžete si vybrať medzi čiernou, šedú a bielu.

Výškovo nastaviteľný stôl môžete vybaviť aj radom ďalších doplnkov, napr. držiakom na monitor a PC, stolnou LED lampou alebo podložkou na státie. Prečítajte si, k čomu jednotlivé doplnky slúžia (sprievodca príslušenstvom k polohovaciemu stolu) a ako bráni negatívnym zdravotným následkom nadmerného sedenia.

Polohovací stôl Liftor vám dopravíme zadarmo kamkoľvek v Českej republike. Výrobok môžete do 30 dní po zakúpení vrátiť - za prípadný odvoz tiež neplatíte.

Zhrnutie článku:

  • Vyberajte stoly s nohami, ktorých segmenty sa tesne prekrývajú.
  • 2segmentové nohy zvoľte v prípade, kedy ste priemernej výšky, vystačíte si s nižšou nosnosťou stola a nepotrebujete jeho polohu uložiť do pamäti.
  • 3segmentové nohy zvoľte vtedy, ak máte nad 190 cm alebo pod 155 cm, ak potrebujete vyššiu nosnosť stola (až 120 kg) a ak chcete do pamäte ukladať rôzne polohy.
20 € na nákup