Jarní výprodej: 20 % na vybrané polohovacie stoly a ergonomické stoličky! Platí len do 21.4. alebo do vypredania zásob.

4 tipy, ako zariadiť detskú izbu pre školáka

Viete, ako vzbudiť vo vašom pubertálnom školákovi trochu elánu do nového školského roku? Prerobte (alebo urobte) mu izbu hodnú študenta jeho veku! Pozvite ho k tomu, ale majte na pamäti niekoľko vecí dôležitých pre jeho zdravie.


Dosiahlo vaše dieťa 13 rokov a zrazu mu už jeho stará izbička nevyhovuje? Niet divu! Rastie a vyvíja sa, navyše rastú aj jeho študijné nároky. To chce zmenu! Sadnite si s ním a spoločne preberte, aký štýl by sa mu páčil. Možno vás zaskočí požiadavkou na tmavú výmaľbu či neobvyklé dekoratívne prvky, ale tie sa dajú ľahko zmeniť, keď prestanú vyhovovať. Vy sa sústreďte na kvalitný a funkčný nábytok, dostatočné osvetlenie. A na čo teda brať ohľad?

 

1. Rozdelenie priestoru

Každá školácka či študentská izba by mala mať tri zóny: študijnú, relaxačnú a úložnú. V študijnej zóne sa bude nielen učiť, ale tiež sa venovať svojim koníčkom (kreslenie či maľovanie, modelárstvo, ručné práce, programovanie atď.). Do relaxačnej zóny patrí priestor na spanie, ale aj miesto, kde si môže zacvičiť či sa povaľovať či zdržiavať s kamarátom či kamarátkou. Úložná zóna zahŕňa miesto na uloženie oblečenia (u dievčat nezabudnite na veľké zrkadlo), kníh, hračiek, hier či vecí potrebných pre koníčky.

 

Rozdelenie priestoru

 

2. Stôl & stoličky: Stabilné, ale prispôsobivé

Chybné držanie tela detí je v súčasnej dobe jednou z najčastejších funkčných porúch pohybového aparátu, ktoré sa vyskytujú u 40 % detí. Ak ste už na to nemysleli skôr, tak teraz je najvyšší čas to napraviť a zaobstarať ergonomický stôl a stoličku. Tie sú napokon základom každej izby školáka či študenta. Oboje by malo byť stabilné, ale zároveň dostatočne flexibilné, aby s dieťaťom postupne rástlo. Hodia sa k tomu polohovacie stoly a stoličky s nastaviteľnou výškou sedu. Ak dieťa strávi už v škole dosť hodín sedením, je vhodné ho naučiť časť úloh urobiť postojačky. Vďaka elektrickému ovládaniu je zmena výšky stola otázkou chvíľky.

 

3. Svetlo: Pracujte s prirodzeným aj umelým

Aj do malých izbičiek sa dá vniesť viac svetla pastelovou maľbou vo svetlom odtieni. Avšak u teenagera môžete naraziť, pretože v tomto veku nie je výnimkou požiadavka tmavej výmaľby. Potom je dobré umiestniť stôl tak, aby naň dopadalo čo najviac denného svetla a zároveň zaistiť aj dostatok umelého svetla. Priamo písací stôl by mala osvetľovať lampička, umiestnená na opačnej strane, než akou rukou píše vaše dieťa. Ak stojí stôl pri stene, môžete použiť nástennú lampičku, aby ste ušetrili miesto na stole.

 

Denni svetlo

 

4. Úložných priestorov nie je nikdy dosť

V študijnej zóne sú ideálne modulárne knižnice či skrinky, ktoré môžete prispôsobiť ako priestoru danej izby, tak aj meniacim sa potrebám svojho dieťaťa. Je možné použiť iba otvorené moduly, alebo ich skombinovať s uzatvárateľnými. Navyše si ich potomok môže polepiť plagáty so svojimi idolmi alebo pomaľovať, aby dosiahlo podobu svojej izby podľa vlastných predstáv.

20 € na nákup