Jarní výprodej: 20 % na vybrané polohovacie stoly a ergonomické stoličky! Platí len do 21.4. alebo do vypredania zásob.

7 vecí, na ktoré pri výbere polohovacieho stola nezabudnúť

Výber polohovacieho stola je rozhodne krok správnym smerom. Pomocou neho vytvoríte príjemnejšiu, flexibilnejšiu a predovšetkým zdravšiu pracovňu alebo kanceláriu. Môžete vyberať podľa mnohých faktorov, ale my vám poradíme, na čo pri výbere určite nezabudnúť a vziať do úvahy.


1. Stabilita

Asi nestojíte o to, aby sa vám stôl počas práce pod rukami kýval. Preto je dôležitá jeho stabilita. Navyše sa stôl nesmie prevážiť ani pri zaťažení monitormi, počítačom alebo v prípade práce na home office, keď sa okraju stola chytia dieťa. Výhodou je, keď je polohovací stôl vybavený antikolizným systémom, ktorý zaistí jeho bezpečnosť a hladký chod pri zmene výšky dosky.

 

Stabilita

 

2. Jednoduchosť ovládania

Meniť počas práce pri počítači pozíciu tela zo sedu do stoja je pre vaše zdravie veľmi prínosné. Táto zmena ale nesmie zabrať veľa času. Vďaka elektrickému ovládaniu s pamäťou je zmena pozície otázkou stlačenia tlačidla a dosku stola budete mať vždy v správnej výške, v stoji aj v sede. Rýchlosť sa pohybuje podľa konkrétneho modelu medzi 25-38 mm/s a na výber sú modely s jedným alebo dvoma motormi.

 

 

3. Tichý chod motora

Čo najtichší motor, ktorý posúva dosku stola nahor alebo nadol, je veľmi dôležitý, aby ste nerušili kolegov v kancelárii a sami nestrácali koncentráciu. Hluk rozhodne nepatrí na príjemné pracovisko. Viete, že zdravotný limit hluku na duševnú prácu je len 50 dB? To je na porovnanie potrebné hlasitosť mierneho dažďa. Aj bežný zvuk televízie je vyšší, cca 55 dB.

 

4. Maximálna a minimálna výška stola

Správnu výšku stola práve pre seba si nastavíte ľahko. Položte ruky dlaňami dole na dosku tak, aby na nej spočívalo celé predlaktia. Keď zviera s pažou pravý uhol, je doska stola v optimálnej výške pre prácu, posediačky i postojačky. Stôl bude tak mať presne tú správnu výšku pre vašu postavu. Pri výbere polohovacieho stola je tak nevyhnutné si vyskúšať, či sa dá nastaviť presne do takej výšky, ktorú potrebujete.

 

5. Rozmery dosky

Doska pracovného stola musí byť vždy dostatočne veľká, aby sa na ňu zmestilo všetko, čo k práci potrebujete. Prípadne aby ste na nej mohli nielen pracovať na klávesnici, ale treba tiež písať rukou (napríklad poznámky), kresliť či rysovať a pod. Pokiaľ sa nemusíte obmedzovať v priestore pre pracovné miesto, môžete vyberať zo štandardných veľkostí. Ak ale máte miesta málo, napríklad v domácej pracovni, môžete si objednať dosku na mieru tak, aby sa zmestila aj do malej miestnosti. A ako zistiť, koľko priestoru na stole potrebujete? Vymerajte si priestor pre počítač, klávesnicu, lampu a ďalšie technické nevyhnutnosti ak tomu pridajte ešte aspoň ďalších 20 % priestoru. Verte, budú sa vám hodiť.

 

6. Príslušenstvo

S veľkosťou dosky stola súvisí aj príslušenstvo, ktoré výrobca k stolu ponúka. To totiž môže veľa miesta ušetriť. Zásuvky na pracovnom stole sú fajn, ale mať slobodu výberu, kde budú umiestnené, je ešte lepšie. A čo také držiaky monitora! Hodia sa, ak potrebujete mať voľné miesto na stole na klávesnicu a myš, ale aj dokumenty a knihy, telefón a ďalšie drobnosti, napríklad aj hrnček s kávou. S nimi môžete siahnuť aj po menšej doske stola, než akú ste pôvodne zamýšľali, takže stôl vám predovšetkým doma zaberie menej miesta. Vďaka káblovým organizérom zas nebudú zo stola na všetky strany visieť káble. Tie vám spolu s držiakom počítača tiež výrazne uľahčia upratovanie okolo stola aj pod ním. Svoj stôl si tiež môžete vybaviť dnes tak potrebnými USB portami.

 

farba

 

7. Farba a dizajn

Že to zaujíma iba ženy? Ale kdeže! Aj pre mužov je harmonické pracovné prostredie potrebné pre vyšší pracovný výkon. Pri polohovacích stoloch si môžete obvykle vybrať niekoľko farieb ako nôh, tak aj dosky. Môžete ich mať zladené v jednej farbe, alebo zvoliť naopak kontrastnú kombináciu. Ďalšou vecou je zladenie so zvyškom kancelárie či pracovného priestoru. U domáceho pracoviska budete určite stáť aj o to, aby sa netĺklo so zvyšným zariadením bytu. A nezabudnite tiež na to, že farba dosky stola má vplyv na oči a psychiku. Biela síce môže vyzerať elegantne a pôsobiť sviežo, ale pokiaľ vás vo veľkej ploche biela skôr oslňuje, vaše oči sa čoskoro unavia. Voľte teda radšej prirodzenejšie odtiene svetlého dreva, ktoré majú upokojujúce účinky nielen na oči, ale aj na vystresovanú myseľ a príjemne pôsobia na dotyk.

 

Foto: Canva

20 € na nákup