Jarní výprodej: 20 % na vybrané polohovacie stoly a ergonomické stoličky! Platí len do 18.4. alebo do vypredania zásob.

Ako vybrať kancelársku stoličku: typ mechaniky a rozdelenie komponentov

V dnešnom svete u mnohých ľudí prevládajú v pracovnom prostredí činnosti s vynútenou statickou polohou. Najmenej vhodnú pozíciou pre náš organizmus je z viacerých dôvodov sed, ktorý oi. vedie ku kŕčovým žilám a zvyšuje riziko kardiovaskulárnych ochorení.


Vďaka novým poznatkom naprieč odbormi a kvalitnejším technickým možnostiam je ale možné do určitej miery - a po určitú dobu - negatívne vplyvy dlhodobého sedenia eliminovať.

Jedným z riešení je obstaranie "správnej" kancelárskej stoličky či kresla. Ich dispozície sú pochopiteľne ovplyvnené vašimi potrebami:

  • aktuálnym zdravotným stavom,
  • dĺžkou sedenia,
  • požiadavkami na komfort a dizajn.

Vybraná stolička by mala predovšetkým rešpektovať ergonomické požiadavky a anatómiu ľudského tela. Dôležitá je tiež dlhá životnosť a jednoduchá údržba. Aké konkrétne parametre by ste pri výbere stoličky mali zohľadniť?

Jednotlivé komponenty

a) sedadlo - šírka sedadla je rôznorodá, väčšinou sa pohybuje okolo 50 cm. Výhodnejšie z hľadiska variability sedu je voliť stoličky alebo kreslá s nastaviteľnou výškou sedu a s možnosťou nastavenia polohy.

b) opierka bedier - anatomicky tvarovaná časť kresla pre podporu chrbta v oblasti bedrovej chrbtice. Bráni pasívnemu zhrbeniu trupu v oblasti bedier.

c) opierka hlavy - nie je vždy súčasťou stoličky. Je vhodná pre odpočinok, uvoľnenie hlavy napríklad pri problémoch s krčnou chrbticou. Náklon opierky možno meniť.

d) operadlo pod ruky - sú výhodou tam, kde si nemôžete predlaktie oprieť o pracovný stôl. U niektorých stoličiek je ich výška nastaviteľná.

Typ mechaniky

a) permanentný kontakt - operadlo je v neustálom kontakte s chrbtom užívateľa, nastaviť možno iba jeho náklon proti sedadlu. Tento typ sedu je vhodné doplniť pomôckami, ako je balančná sedacia plocha, overbally apod.

Stoličku s permanentným kontaktom využívajte (zo zdravotných dôvodov) maximálne 4 hodiny denne. Jej výhodou je nízka obstarávacia cena.

b) hojdacia mechanika - sklon medzi operadlom a sedadlom sa u týchto stoličiek nemení, uhol je pevne daný výrobcom. Môžete ale nastaviť plynulú silu odporu a zaistiť tak náklon kresla v niekoľkých pozíciách. Výšku nastavíte plynovým piestom.

c) synchrónna mechanika - umožňuje súčasne pohyb operadla a sedadla vo vopred nastavenom sklone, čím neustále prispôsobuje tvar stoličky vašim pohybom. Tiež je možné nastaviť silu prítlaku a výšku sedenia.

d) asynchrónna mechanika - u tohto typu mechaniky nastavíme sklon operadla a sedadla nezávisle na sebe. Ovláda sa väčšinou pomocou troch pák pre nastavenie:

  • sklonu operadla,
  • hĺbky sedadla,
  • výšky sedu.

Pre veľkú variabilitu sedu sa tento systém odporúča pre zamestnanie, kde je nutné sedieť aj viac ako 8 hodín.

e) Body-Balance-Tec - umožňuje pohyb sedadla dopredu a do strán; je tu vyššia labilita sedu. Tento typ stoličky môžete využiť pre posilnenie brušných a chrbtových svalov, pre dlhšiu prácu sa, ale, príliš nehodí.

Pri rozhodovaní, ktorý z typov mechaniky zvoliť, vezmite do úvahy dobu sedenia. Je potrebné si uvedomiť, že dynamické systémy - najmä hojdacia a synchrónna mechanika a Body-Balance-Tek - kladú vyššie nároky na svalový stabilizačný aparát, ktorý môže po dlhšej dobe podľahnúť únave.

Prechod zo statickej stoličky na dynamický systém by sa teda mal diať postupne - a ani v dynamickom typu sedu by ste nemali tráviť zbytočne dlhý čas.

Zhrnutie článku:

  • Pri výbere kancelárskej stoličky vyberajte vhodný model podľa doby, ktorú denne strávite v sede.
  • Ak pracujete v kancelárii 8 hodín denne, voľte mechaniku, ktorá nezaťažuje svalový stabilizačný systém.
20 € na nákup