Posledná šanca! ❤️ Ušetrite až 20 % na vybrané polohovacie stoly a ergonomické stoličky! Platí len do 26.3. 28.3. alebo do vypredania zásob.

Ako vybrať písací stôl pre študenta

Prechod na strednú školu zahŕňa aj zmenu izby nastávajúceho študenta. Jeho základom je kvalitný písací stôl. Viete, podľa čoho ho správne vybrať?


Ak si študent nechce poškodzovať pri štúdiu chrbát (a celkovo zdravie), je potrebné mať k dispozícii stabilný a najlepšie aj výškovo nastaviteľný stôl a stoličku. Oboje zaistí dostatočnú ergonómiu a bude slúžiť mnoho rokov, takže sa vložená investícia bohato vráti. Dôležité tiež je ich správne nastavenie, vhodné umiestnenie v priestore izby a tiež striedanie práce v sede s prácou postojačky.

 

písací stôl pre študenta

 

Ako vysoko by mal byť nastavený stôl a stoličky?

  • Stôl: študenta posaďte alebo postavte k stolu tak, aby mal ruku v lakti ohnutú v uhle 90 stupňov (pravý uhol). Mal by sa o dosku stola opierať celou plochou predlaktia. Pokiaľ tomu tak nie je, upravte výšku stola podľa neho. Čas od času je potrebné správnu výšku skontrolovať a prípadne upraviť. A to nielen preto, že mladý človek ešte nejakú chvíľu môže rásť, ale aj kvôli pri striedaniu práce v sede a postojačky.
  • Stolička: výška sedadla by mala byť zhodná s výškou predkolenia plus 1-2 cm podrážky obuvi. Posaďte študenta na stoličku tak, aby mal kolená ohnuté v pravom uhle a obe chodidlá spočívali plnou váhou na podlahe. Stehná by sa pri tom mali opierať o sedák stoličky z 2/3 a okraj sedáku by sa nemal zarezávať do podkolennej jamky. Operadlo má podopierať bedrá a jeho horný okraj by mal končiť pod dolným okrajom lopatiek dieťaťa.

 

Rozmiestnenie je kľúčové

Pozícia stola a stoličky v rámci izby je veľmi zásadná. Stôl by nemal byť umiestnený chrbtom k oknu ani k dverám. Svetlo z okna by malo dopadať na stôl zo strany, a to z opačnej, než akou rukou študent píše. Je to dôležité aj pri práci na počítači, pretože v prípade umiestnenia stola chrbtom k oknu by sa na obrazovke vytvárali odlesky nepríjemné pre oči. Najvhodnejšie je, aby na stôl dopadalo čo najviac prirodzeného svetla, pokiaľ nie, nahraďte ho dostatkom svetla umelého. Mať dvere za chrbtom je zas nevhodné z psychologického hľadiska. Keď človek nevidí na dvere, nemá pocit bezpečia, cíti sa ohrozený a nemôže sa dobre koncentrovať.

 

písací stôl pre študenta

 

Dynamický prístup

Pre zdravie chrbtice a ako prevencia bolestí chrbta i hlavy sa osvedčuje stále viac striedanie sedenia za stolom s prácou postojačky. Keď sa študent naučí tomuto dynamickému prístupu už v čase štúdií, získa skvelý základ pre budúcu starostlivosť o svoje zdravie. V sede je vhodnejšie písať rukou, postojačky je možné pracovať na počítači či notebooku alebo treba študovať z učebníc či skrípt. Ideálne je sa po hodine sedenia postaviť a pokračovať v štúdiu postojačky. Pri tom sa veľmi uplatní výškovo nastaviteľný stôl s elektrickým ovládaním, ktorý upraví správnu výšku stola vo chvíľke.

 

Tip:

Pri práci s počítačom je vhodné mať vždy horný !okraj monitora vo výške očí a byť od obrazovky vzdialený 40-50 cm. Šetrí sa tak zrak, krčná chrbtica aj šijové svalstvo.

20 € na nákup