Posledná šanca! Jarní výprodej: 20 % na vybrané polohovacie stoly a ergonomické stoličky! Predlžujeme len do 28.4. alebo do vypredania zásob.

Antikolízny systém – ako funguje bezpečnostná poistka polohovacích stolov?

Pri zmene polohy môže doska elektrického, výškovo nastaviteľného stola naraziť napr. do stoličky, kľučky od dverí či inej prekážky. Aby nedošlo k poškodeniu stola alebo prekážajúceho objektu, sú polohovacie stoly vybavené tzv. antikolíznym systémom. Na akom princípe funguje a kto sa bez neho nezaobíde?


Antikolízny systém je štandardnou súčasťou každého kvalitného polohovacieho stola. Pokiaľ sa doska stola stretne pri zmene výšky s pevným objektom, táto bezpečnostná poistka pohyb dosky okamžite preruší a obráti ho. Dôvod je jednoduchý: výškovo nastaviteľné stoly sú vybavené výkonnými elektrickými motormi. Tie dokážu relatívne rýchlo zdvihnúť až 120 kilovou záťaž do výšky 123 cm (nosnosť a výškový rozsah sa odvíja od toho, či má polohovací stôl 2segmentové či 3segmentové nohy).

Ak by sa doska bez antikolízneho mechanizmu stretla pri znižovaní výšky s operadlom stoličky, buď by ho zničila, alebo by sa o neho zarazila. Polohovací mechanizmus by nohy stola zasúval ďalej, čím by ich zdvihol z podlahy a celý stôl by sa prevrátil.

Ako antikolízny mechanizmus funguje a pre koho sa hodí?

Základom je detekčný systém, ktorý pri zmene výšky stola sníma spotrebu elektriky polohovacími motormi. Pokiaľ stojí doske v ceste prekážka, musia motory na jej prekonanie vyvinúť väčšie množstvo energie.

Pokiaľ sa dostane spotreba elektriky nad určitú hranicu, je možné predpokladať, že sa doska stretla napr. so stoličkou, kľukou či iným objektom. Okamžite dôjde k aktivácii antikolízneho mechanizmu, ktorý zmenu polohy preruší a prepne ju do obráteného smeru.

K týmto problémom dochádza typicky vo chvíli, kedy používateľ mení výšku stola pomocou pamäťovej jednotky. K zmene polohy dochádza automaticky, stlačením tlačidla. Stačí potom chvíľa nepozornosti a doska môže zavadiť trebárs o už spomínané operadlo.

Antikolízny systém využijete v kancelárii aj doma, nie je ale nevyhnutnosťou (to isté platí napr. aj pre polohovacie stoly v ordináciách). Nutnosťou je tento mechanizmus naopak v meniacom sa prostredí.

Príkladom sú sklady a dielne, kde si pracovníci počas striedania smien môžu k stolu priviezť mobilnú skriňu na náradie či iný pracovný vozík. Riziko stretnutia dosky a týchto pomôcok je v hektickom prostredí pomerne vysoké - a vysoké bývajú aj náklady na opravu poškodeného stola a vozíka.

Účinnosť antikolízneho systému

Antikolízny systém deteguje lepšie prekážky pri zdvíhaní. Pri znižovaní dosky - najmä pri veľkom zaťažení - nemusí byť spotreba elektriky tak vysoká, takže detekčnému mechanizmu chvíľu trvá, než zrážku rozpozná. Nehľadiac na to však platí, že výškovo nastaviteľné stoly od kvalitných výrobcov sa pri strete s pevnou prekážkou zastavia za každých okolností.Premýšľate o zakúpení polohovacieho stola? Nezabudnite si prečítať podrobného sprievodcu výberom výškovo nastaviteľného stola.

Zhrnutie článku:

  • Antikolízny systém deteguje pri zmene výšky stret dosky stola s pevným objektom (napríklad stoličiek, vozíkom a pod.).
  • Mechanizmus funguje na princípe snímania spotreby elektrickej energie - pri jej náraste nad určitú hranicu dôjde k zastaveniu a zmene smeru polohovania.
  • Antikolízny systém by mal byť súčasťou všetkých polohovacích stolov v skladoch a dielňach.
20 € na nákup