Posledná šanca! Jarní výprodej: 20 % na vybrané polohovacie stoly a ergonomické stoličky! Platí len do 25.4. alebo do vypredania zásob.

Polohovacie stoly v ordináciách praktických lekárov

Výškovo nastaviteľné stoly v kancelárii prekvapia už len málokoho, čo ale polohovací stôl u praktického lekára? S podobnou myšlienkou sa pritom v posledných rokoch pohráva čím ďalej viac praktikov. A podľa odborníkov by zavedenie výškovo nastaviteľných stolov pomohlo zlepšiť zdravie a kvalitu života nielen lekárom, ale aj ich pacientom.


Nadmerné sedenie viac či menej súvisí s radom civilizačných ochorení - na tom sa vedecké a lekárske kruhy zhodli už pred mnohými rokmi. Ale zatiaľ čo doktori svojim pacientom odporúčajú aktívnejší životný štýl a striedanie pracovných polôh, sami často väčšinu ordinačnej doby presedia a tým svoje zdravie zanedbávajú.

To sa týka najmä praktických lekárov. Podľa štúdie uverejnenej v roku 2021 v časopise BMC Family Practice strávi 60 % praktikov v ordinácii posediačky 7 a viac hodín denne. Sedavá práca a nadmerný stres tak u mnohých lekárov vedú k rovnakým chorobám, pred ktorými varujú svojich pacientov.

Univerzita v anglickom meste Loughborough preto v spolupráci s Kráľovskou asociáciou praktických lekárov (Royal College of General Practitioner) pripravila štúdiu, ktorá skúma vplyv výškovo nastaviteľných stolov na zdravie praktikov a ich pacientov.

Štúdie sa zúčastňuje na 500 praktických lekárov z Veľkej Británie. Možno však predpokladať, že výsledky budú platné aj pre českých doktorov. Lekári, ktorí sa štúdie zúčastňujú, budú počas svojej pracovnej doby nosiť zariadenie, ktoré zaznamená čas strávený prácou v sede a postojačky.

 

Návšteva lekára postojačky? Už čoskoro realita

Jedným z výstupov, ktorý si výskumníci od využívania polohovacích stolov v ordináciách sľubujú, je zlepšenie zdravia samotných pacientov. V súvislosti s epidémiou obezity, cukrovky 2. typu a ďalších civilizačných ochorenípredpisujú praktici svojim pacientom väčšiu pohybovú aktivitu či práve prácu postojačky.

Vedci očakávajú, že ak tieto rady dostane pacient od lekára, ktorý pri práci sám stojí, je ďaleko väčšia pravdepodobnosť, že si ich vezme k srdcu a bude sa nimi riadiť.

Tento prístup by mohol pomôcť s redukciou váhy významnej časti pacientov. V Českej republike trpí nadváhou 44 % obyvateľov a obezitou potom ďalších 20 % dospelých. S kilami navyše ale už bojujú aj mladšie ročníky.

Vďaka tomu, že by pri návšteve ordinácie stáli aj pacienti, predpovedá výskumná skupina z Loughborough University skrátenie jednej konzultácie z 15 na 10 minút. Lekár by tak zvládol obstarať viac pacientov.

Samozrejme nie v každej situácii bude návšteva postojačky možná. Podľa výskumníkov ju nebude možné praktikovať napr. u starších a chorých ľudí alebo pri určitých vyšetreniach (napríklad meranie tlaku).

 

Návšteva lekára postojačky? Už čoskoro realita

 

Polohovacie stoly - prispôsobenie pre lekára

Dôležité je k výberu výškovo nastaviteľného stola správne pristúpiť. Je potrebné vziať do úvahy výšku lekára, predpokladané zaťaženie dosky a niekoľko ďalších faktorov. Zásadné sú aj dodacie a reklamačné podmienky.

Na e-shope Liftor ponúkame odberateľom viacerých stolov (napr. nemocniciam či poliklinikám) zľavu. Samozrejmosťou je doprava zadarmo, 5ročná záručná doba a možnosť stôl do 30 dní bez udania dôvodu (a poplatku za odvoz) vrátiť.

Stôl je možné prispôsobiť zaobstaraním ďalších doplnkov: držiaku na monitor, lampy či podložky na státie (bližšie informácie si prečítajte v sprievodcovi príslušenstvom k polohovaciemu stolu).

 

Zhrnutie článku

  • Veľká časť praktikov trávi posediačky 7 a viac hodín denne, čo sa negatívne prejavuje na ich zdraví.
  • Polohovacie stoly v ordinácii môžu skrátiť dobu strávenú s pacientom a napomôcť, aby lepšie dodržiaval odporúčané opatrenia.
  • Pri nákupe viacerých polohovacích stolov je možné získať zľavu.
20 € na nákup