Posledná šanca! Jarní výprodej: 20 % na vybrané polohovacie stoly a ergonomické stoličky! Platí len do 25.4. alebo do vypredania zásob.

Postavte sa k práci čelom

Pokiaľ trávite väčšinu vašej pracovnej doby v pozícii posediačky, určite ste už niekedy doslova na vlastnej koži pocítili dôsledky dlhodobého sedenia. Bolesti chrbta, skrátené ohýbače bedier a kolien, opuchy alebo pocit chladu na dolných končatinách, ale aj menšia kapacita pľúc alebo zápcha a problémy s trávením. K tomu všetkému nám môže dlhodobé sedenie v nevyhovujúcej pozícii významnou mierou prispievať. Ako z toho von? Môžete sa preťahovať, cvičiť, sedieť iba obmedzenú dobu alebo tiež môžete skúsiť pracovať postojačky.


Aké benefity nám teda práca postojačky prináša? Keď stojíme vzpriamene na oboch nohách, sú svaly na dolných končatinách v úplne inej situácii, než keď sedíme. Najmä už spomínané ohýbače bedier a kolien nie sú skrátené, ale naopak v predĺžení. Alebo aspoň vo svojej strednej dĺžke. Vzhľadom na to, že skrátenie týchto svalov zohráva významnú úlohu pri vzniku svalových disbalancií, je dôležité, aby sme ich dĺžku menili zakaždým, keď je to možné. V stoji nemáme toľko príležitostí uvoľniť trup do vyhrbenia ako pri sede, kde k tomu pasívne opretie o operadlo stoličky či kresla doslova zvádza. Akonáhle máme hrudník v napriamení, lepšie sa nám dýcha a rovnako všetky vnútorné orgány môžu lepšie pracovať.

Práca postojačky je efektívnejšia

Náš tip:

Skúste sa v sede úplne uvoľniť a vyhrbiť. Skúste sa zhlboka nadýchnuť. A teraz sa postavte, narovnajte hrudník a znova sa nadýchnite. Cítite ten rozdiel?

 

Práca postojačky je efektívnejšia

Pri práci v stoji ste aktívnejší. Jednak už táto pozícia sama o sebe vyžaduje aktivitu väčšieho počtu svalov ako sed a jednak nás stoj automaticky núti prešľapovať a meniť ťažisko. Keď stojíme a pohybujeme sa, pomáha aktívna práca svalov dolných končatín k správnemu návratu krvi. Riziko vzniku opuchov je teda pri práci postojačky menšie ako v sede. Stoj má tiež pozitívny vplyv na naše myslenie a efektivitu práce. Ukazuje sa, že v stoji sa viac zapájajú časti mozgu zodpovedné za našu nabudenosť a pripravenosť na akciu. Nie je teda prekvapujúce, že práca postojačky zvyšuje našu pozornosť a produktivitu.

Viete, že?

Bohužiaľ jedna zlá správa. Iba prácou postojačky neschudnete, ako sa nás snažia presvedčiť niektorí propagátori zdravého životného štýlu. Pravdou je, že rozdiel medzi množstvom kalórií spálených pri hodine sedenia a státia je iba 8 kalórií.

 

Prácu postojačky striedajte s pohybom

Práca postojačky má tiež svoje zásady a pravidlá, ktoré je dobré poznať. Pamätajte, všetko s mierou, obzvlášť pokiaľ s prácou v stoji začínate. Je potrebné dodržiavať ergonomické usporiadanie pracovného prostredia a voliť vhodnú obuv. Aj pri práci postojačky platí, že všetkého veľa škodí, takže je potrebné striedať statickú záťaž s dynamikou – pohybom a kompenzovať ju vhodnou športovou aktivitou.

20 € na nákup