Posledná šanca! ⭐ Ušetrite až 20 % na vybrané polohovacie stoly a ergonomické stoličky. Platí len do 28.3. 1.4. alebo do vypredania zásob.

Skolióza chrbtice

Názov tohto ochorenia pochádza z gréckeho skolios, teda v preklade zahnutý, zdeformovaný. Po prvýkrát ho použil staroveký lékar  Galén (131 – 201 n. l.). Skolióza je ortopedické ochorenie chrbtice, ktoré sa prejavuje jej vychýlením do všetkých troch rovín, čím sa odlišuje od skoliotického držania, ktoré je typické len vybočením chrbtice do strany. V prípade skoliózy je chrbtica vybočená do strany, zároveň dochádza k naklopeniu stavcov dopredu či dozadu a ich neprirodzenej rotácii.


Na prvý pohľad je najviditeľnejšie stranové vychýlenie, ktoré sa podobá buď písmenu C (C-formná skolióza) alebo písmenu S (S-formná skolióza). Podľa toho, na ktorú stranu je chrbtica vychýlená, hovoríme aj o dextroskolióze (zakrivení doprava) a sinistroskolióze (zakrivení doľava).

Skoliózu chrbtice môžeme deliť aj podľa veku, v ktorom sa u pacienta objaví, a to na:

  • Infantilnú skoliózu, ktorú sledujeme u detí najčastejšie okolo tretieho roku života. Táto skolióza je typická najmä v prípade chlapcov.
  • Juvenilnú skoliózu, ktorá sa objavuje približne v ôsmom roku života a trpia ňou dievčatá aj chlapci približne rovnako.
  • Adolescentnú skoliózu, ktorej počiatky sa objavujú s nástupom puberty. V tomto prípade jasne prevažujú dievčatá.

Skolióza je zradná v tom, že zo začiatku nebolí. Preto býva niektorými rodičmi podceňovaná. Nejde však len o kozmetický problém. Vzniknutá asymetria so sebou prináša taktiež svalovú dysbalanciu, ktorá môže byť bez zodpovedajúceho zásahu zdrojom bolestí v neskoršom veku, a to ako v chrbtici, tak napríklad vo veľkých kĺboch, akými sú napríklad bedrá. Skolióza môže byť príčinou aj na prvý pohľad nesúvisiacich problémov, akými sú napríklad časté migrény.

Ako spoznať skoliózu

Sledujte svoje deti v minime oblečenia alebo v spodnej bielizni či plavkách, či nemajú napríklad jedno rameno vyššie než druhé, prípadne jeden bok vytiahnutý viac nahor. Pozrite sa im tiež na nohy. Smerujú obe špičky smerom dopredu alebo jedna dovnútra a druhá von? Takéto nohy sú pre skoliózu typické. Jednoduchý a aj pre rodičov uskutočniteľný je takzvaný Adamsov test predklonu. Dieťa sa predkloní a vy sa zozadu pozrite na svalové tkanivá v okolí chrbtice. Vystupuje jeden výrazne vyššie než ten druhý? Objavil sa v oblasti hrudníka a rebier hrb? V tom prípade neváhajte a s dieťaťom navštívte špecialistu – ortopéda alebo detského fyzioterapeuta.

 

Príčiny vzniku

Absolútna väčšina skolióz u detí (až 80 %) je bez jednoznačnej vyvolávajúcej príčiny. Hovoríme o takzvanej idiopatickej skolióze. Na jej vznik má pravdepodobne vplyv viacero faktorov – genetika, úroveň svalového napätia, stav kolagénu a mnohé ďalšie. Podľa fyzioterapeutov môže zohrávať významnú rolu kvalita vývoja v prvom roku života. Podstatným ukazovateľom je rovnako vývoj zraku. V prípade, že dieťa vidí asymetricky a uprednostňuje jedno oko, bude sa asymetricky nastavovať ku všetkým podnetom, ktoré k nemu prichádzajú a pri výskyte ďalších negatívnych faktorov následne môže vzniknúť skolióza.

Prevencia

Ako prevencia vzniku skoliózy je dobré už pri malých bábätkách dbať na správny handling (spôsob manipulácie s dieťaťom), tak, aby nevznikla, respektíve sa nepodporovala prípadná asymetria. V neskoršom veku sledujte, ako dieťa zapája obe strany tela pri hrách a bežných denných činnostiach. Napríklad pri jazde na kolobežke by sme chceli vidieť, že automaticky a plynulo strieda obe strany. S nástupom do školy sa ubezpečte, že vie sedieť symetricky a na oboch stranách zadočku rovnako. Dôležitá je rovnako úprava pracovného prostredia, aby nedochádzalo k podpore alebo vzniku asymetrie pri učení a písaní domácich úloh. O nosení aktovky na oboch ramenách snáď nie je potrebné hovoriť.

Liečba

Terapia skoliózy sa líši podľa jej závažnosti. V absolútnej väčšine prípadov však ide o dlhodobú a komplexnú záležitosť vyžadujúcu si aktívnu spoluprácu niekoľkých odborníkov a pacienta samotného a jeho rodiny. V prípade veľmi miernych skolióz (do 20 °) je efektívnym riešením adekvátne zvolená fyzioterapia, predovšetkým aktívna pohybová liečba. Dokáže zastaviť progresiu krivky a u tých miernejších ju aj zlepšiť. Zabudnite však na cviky z internetu alebo podľa manuálov. Skolióza je také závažné ochorenie a každá krivka je špecifická do takej miery, že si vyžaduje skutočne individuálne zvolený program. Nevhodne zvolené cviky môžu stav dokonca zhoršiť. Ak hovoríme o ťažších prípadoch s mierou vykrivenia okolo 20 °, je potrebné pridať terapiu korzetom. Voľba toho správneho sa odvíja od vyšetrenia a indikácie špecializovaným doktorom – najčastejšie ortopédom. Tam, kde je zakrivenie chrbtice také závažné, že by mohlo negatívne ovplyvniť niektorý zo životne dôležitých orgánov (srdce, pľúca), je potrebné pristúpiť k operácii.

 

Šport a skolióza

Deti so skoliózou boli ešte donedávna ospravedlnené z bežnej telesnej výchovy a ako jediný vhodný šport sa pre nich odporúčalo plávanie. V súčasnosti však už vieme, že na vyčlenenie týchto detí z telocviku nie je žiadny dôvod, naopak, tieto deti by športovať mali. V prvom rade by však mali byť zaučené fyzioterapeutom, ako svoje telo správne nastaviť, napriamiť a zapojiť do športu korekčné prvky. Mali by sa vyhnúť asymetrickým športom, akým je napríklad tenis, hokej, golf alebo florbal a všetkým ďalším aktivitám, ktoré prehlbujú a podporujú asymetriu. Zlá správa pre všetkých milovníkov vody – toľko vychvaľované plavanie nemá, bohužiaľ, na skoliózu žiadny zásadný vplyv. Absolútne zásadné je vedieť pracovať so skoliózou v bežných denných činnostiach, akými sú sedenie, státie a chôdza.

Autorka: Mgr. Veronika Kristková

Zdroj fotografií: Canva.com

20 € na nákup