Posledná šanca! Jarní výprodej: 20 % na vybrané polohovacie stoly a ergonomické stoličky! Platí len do 25.4. alebo do vypredania zásob.

Správna ergonómia pracovného prostredia zvyšuje výkonnosť

Položte si zásadnú otázku: Kde trávite najviac času? Väčšina z nás odpovie, že v práci. Vo chvíli, keď veľa z nás pracuje s počítačom, prichádza na rad ďalšia otázka: Ako vyzerá vaše pracovné miesto? Viete, že je veľmi dôležité začať myslieť ergonomicky?


Pri práci s počítačom je potrebné sa zamerať na ergonómiu pracovného prostredia. Človek nebol stvorený na to, aby dlhodobo sedel pri počítači. Preto je odporúčané odborníkmi pracovať striedavo posediačky a postojačky. Okrem toho, že pri sedavom zamestnaní ľuďom chýba pohyb, veľkej časti z nich chýba aj správny návyk práce na PC. A preto sa pozrite na základné zásady ergonómie práce na počítači.

Na čo sa zamerať pri ergonómii pracovného miesta?

Základných pravidiel nie je veľa a verte, že vám prácu veľmi uľahčia. Okrem toho potom zvýšia vašu výkonnosť a rozhodne budú podporovať aj vaše zdravie. Či už ide o zabránenie problémom s bolesťami chrbta, častou chorobnosťou, nespavosťou alebo napríklad chronickou únavou.

1. Vybavenie kancelárie

Celá podstata závisí od zvoleného zariadenia kancelárie a tiež od jeho usporiadania. Úplným základom je stabilita a nastaviteľnosť nábytku. 100% to platí pre stoličky, keď máte šťastie tak aj pre výškovo polohovateľný stôl, ktorý vám môže veľmi uľahčiť. V kancelárii (či už doma, alebo u zamestnávateľa) sa musíte jednoducho cítiť dobre.

2. Pozor na stôl

Výber stola je veľmi dôležitý. Prečo? Hlavné sú výška a rozmery pracovného stola, ďalej potom poloha, sklon ramien, nadlaktia, lakťov, predlaktia a rúk. Rozmery by mali byť riešené tak, aby bolo možné meniť usporiadanie komponentov podľa potreby.

 

Extra tipy pre dokonalý stôl:

  • Doska pracovného stola by mala byť matná, aby nedochádzalo k svetelným odleskom.
  • Stôl by nemal byť príliš vysoký, aby nedochádzalo k zdvíhaniu ramien.
  • Lakte by nemali zvierať ostrý uhol.
  • Predlaktie nesmie byť stláčané hranou stola, aby nedochádzalo k podráždeniu svalov a bolestiam.
  • Prirodzené držanie paží by malo byť s náklonom s uhlom väčším ako 90°.
  • Pokiaľ nemáte výškovo nastaviteľný stôl, podľa všeobecných pravidiel by mala mať pracovná doska výšku zhruba 72 cm nad podlahou.

 

TIP:

V prípade, že máte výškovo nastaviteľný stôl, ideálne by jeho výška mala byť rovnaká s výškou lakťov. Predlaktia a nadlaktia by mali zvierať uhol 90°. Pri práci postojačky platí rovnaká zásada.

tip liftor

3. Pohodlne sa posaďte

Prvotne sa zdá, že stolička je to najmenšie, čo vás môže pri práci trápiť. Ale opak je pravdou. Pokiaľ máte kvalitnú ergonomickú stoličku, uvoľníte chrbtové svalstvo. Konštrukcia stoličky by mala byť pevná a stabilná. Pokiaľ sa chcete aspoň trochu hýbať, existujú sedáky, ktoré sú upevnené k špeciálnej pohyblivej pružine, vďaka ktorej zapájate pri sedení rôzne druhy svalov, predovšetkým stred tela.

 

Čo nastaviť na stoličke:

- výšku

- hĺbku

- sklon

- tvar sedadla

 

4. Správne sedenie pri počítači

Pri dlhodobom sedení je dôležité sa trochu pohybovať - ​​pravidelne striedať záklon a predklon, aby došlo k uvoľneniu napätia svalstva. Nohy by mali mať priestor na natiahnutie. Obrazovka počítača by mala byť v úrovni očí.

 

Pri počítači je potrebné sedieť tak, aby:

- bola výška stola rovnaká s výškou lakťov,

- bolo možné držať lakte pri tele,

- nadlaktie a predlaktie zvieralo uhol 90°,

- lýtko so stehnom zvieralo v kolene uhol 90°,

- chodidlo bolo celou plochou položené na podlahe,

- chrbát bol vzpriamený,

- výška sedadla umožňovala pohodlné sedenie.

vyska sedaku

 

5. Pohyb predovšetkým

Aktívny odpočinok by nemal chýbať ani pri práci s počítačom. Je potrebné nechať očiam aj mysli oddych a pretiahnuť si svaly. Vďaka tomu sa ľahšie udržuje koncentrácia a zvyšuje sa produktivita. Každú hodinu sa zdvihnite, urobte pár naťahovacích cvikov alebo sa len prejdite. Aj pár minút vám pomôže.

20 € na nákup