Jarní výprodej: 20 % na vybrané polohovacie stoly a ergonomické stoličky! Platí len do 21.4. alebo do vypredania zásob.

10 tipov, ako schudnúť pri sedavom zamestnaní

Keď pracujete v kancelárii, potom väčšinu času pravdepodobne sedíte za stolom. Nadváha spôsobená sedavým zamestnaním je už dlho považovaná za civilizačnú chorobu dnešnej doby. Okrem toho, že sa pri sedavom zamestnaní zle chudne, trpí aj náš chrbát a ďalšie orgány.


Hlavným problémom sedavej práce v kancelárii je nedostatok pohybu a nepravidelné stravovanie. Odtiaľ už je len kúsok k tomu, aby sme začali priberať, zle chudli a dostali sa tak do začarovaného kruhu. Prinášame vám 10 overených tipov, vďaka ktorým môžete chudnutie naštartovať a zmeniť tak svoj životný štýl k lepšiemu.

 

1. Energetický výdaj musí byť väčší ako príjem

To je základ, bez ktorého jednoducho neschudnete. Ak máte sedavé zamestnanie, je potrebné prispôsobiť príjem energie výdaju. Pri nedostatku pohybu v kancelárii sa to, ale málokedy podarí. Preto je dobré pridať viac pohybu pri ceste do práce a z nej. Teda viac chodiť, ísť na bicykli, zabehať si alebo vybrať iný šport. V práci ignorujte výťahy, pretože každý schod sa počíta. Počítajte si kroky – zdá sa to ako otrava, ale stúpajúci počet krokov na krokometri vás začne motivovať k ďalšiemu pohybu. Pri sedavom zamestnaní je potom tiež potrebné upraviť jedálniček a viac premýšľať, čo si na celkový denný tanier ukladáte.

 

2. Nezabúdajte na pauzy

Chudnutie je sťažené aj vo chvíli, keď nás trápi príliš stresu. Preto je vždy oveľa lepšie robiť si počas práce aktívne krátke pauzy. Každú hodinku preto vstaňte, pretiahnite sa, uľavte stuhnutej šiji a rozprúdte krv. Pridajte aj pár drepov a jednoduchých cvikov, ktoré môžete robiť pri stole.

stretchink

 

3. Strážte si jedálniček

Áno, ani bez toho to nepôjde. Bohužiaľ. :) Zamerajte sa na to, čo jete počas celého dňa. Raňajkujete? Desiatujete? Alebo do seba napcháte veľa jedla až večer pri televízii, keď máte konečne pokoj? Najskôr si všetko začnite zapisovať, aby ste si všimli, čo je na vašom jedálničku zle. Potom sa snažte jesť viac a pravidelne za menej kalórií. Kvalitná a pravidelná strava sa určite prejaví aj na vašej snahe schudnúť. Voľte tiež menšie porcie a neprejedajte sa. Dajte tiež zbohom junk foodu a sladkým limonádam.

 

4. Ach tie krabičky

Než sa naučíte jedlo odhadovať voľným okom, je vždy lepšie pripravovať si ho na ďalší deň dopredu do krabičiek. Premýšľať, čo budete jesť a kedy. A krabičky si potom vziať do práce. Ale vždy len toľko, koľko naozaj zjete. Aj keď je lepšie jesť častejšie, nemusíte sa nutne držať pravidla 5-6x denne. Vždy dajte na svoje pocity. Musíte sa hlavne cítiť dobre.

krabičky

 

5. Čo máte na stole?

Teraz sa rozhliadnite a pravdivo si odpovedzte, koľko sušienok, čokolád a ďalších dobrôt máte rozjedených na stole alebo ukrytých pre prípad núdze v šuplíku. Na uďobávanie ale zabudnite. Naopak jedzte plnohodnotné jedlá - raňajky, desiata, obed, večera. Sušienky sú zradné - majú v malom objeme veľa kalórií a navyše vás ani nezasýtia.

 

6. Piť, piť a zase piť

Správny pitný režim je pri chudnutí základ. Na každý kilogram je dobré vypiť 30-45 ml tekutín. Neplatí tak univerzálne 2 litre vody denne pre každého. V lete a pri športe ale pite viac, pretože dochádza k rýchlejšej dehydratácii. Navyše je dobré si uvedomiť, že voda je súčasťou aj pokrmov ako je zelenina, polievky alebo mliečne výrobky. Dodržať pitný režim môže džbán naplnený vodou, ktorý na stole nahradí tie „závadné“ sušienky.

 

7. Kalórie ukryté v nápojoch

Vodu môžete ochutiť citrónom, mätou alebo bylinkami. Dopriať si môžete aj nesladené čaje. Vzdajte sa sladených alebo dosladzovaných nápojov, pretože ide o zbytočný zdroj energie navyše. Pozor na časté pitie kávy, ktorou možno nahrádzate v domnienke, že je to lepšie, niektoré jedlá dňa. Káva sama o sebe nevadí, ale väčšinou si pridávame mlieko, smotanu alebo cukor.

 

8. Stojte a pracujte

Vo chvíli, keď ste pri stole, vymeňte sedenie za státie. K tomu sa skvele hodí výškovo nastaviteľný stôl. V stoji môžete na rôznych balančných podložkách precvičovať stred tela a zbaviť sa tak nielen nejakých kíl navyše, ale aj bolestí chrbta, zápästia, bolestí hlavy i očí.

 

9. Správne seďte

Pri dlhodobom nesprávnom spôsobe sedenia je v ohrození pohybový aparát a zároveň dochádza k zníženiu rýchlosti metabolizmu. Zaobstarajte si preto ergonomickú stoličku a dbajte na techniku ​​správneho sedu a správnu ergonómiu pracovného prostredia.

 

10. Zabudnite na diéty

Nie a nie. Rýchle diéty, razantné zmeny jedálnička a podobné pokusy dlhodobo nezaberú a nie sú ani udržateľné. Preto si dávajte menšie ciele, zamerajte sa na svoje chyby, ktoré vypozorujete, postupujte systematicky a pomaly. A nestresujte sa neúspechmi. Výsledky sa nakoniec dostavia.

20 € na nákup