Posledná šanca! Jarní výprodej: 20 % na vybrané polohovacie stoly a ergonomické stoličky! Predlžujeme len do 28.4. alebo do vypredania zásob.

Ako dlho stáť pri zdvíhacom stole?

Stále hovoríme a píšeme o tom, ako sa navyšuje čas, ktorý my všetci trávime posediačky a tiež o možných zdravotných problémoch, ktoré s takýmto životným štýlom súvisia. Riešením je zdvíhací stôl, pri ktorom môže človek pracovať posediačky aj postojačky. Ako dlho by sme však mali pri práci stáť?  


Sedenie versus státie pri práci

Väčšina debát o sedení a státí pri práci pochádza od ľudí, ktorí trávia denne hodiny a hodiny „prípútaní“ k stolu a ktorí sami pociťujú negatívne účinky dlhodobého sedenia. Na druhú stranu, existuje množstvo profesií (napríklad pracovníci v továrni pri výrobnej linke, kaderníčky, predavačky a tak ďalej), ktoré si vyžadujú dlhé, niekedy aj celodenné státie na nohách. Takýto spôsob však rovnako nie je zdraviu prospešný. Čo je teda lepšie? Stáť alebo sedieť pri práci? Pravda je, ako už to býva, niekde uprostred.

 

Účinky sedenia

Problémom nie je samotné sedenie. Je to skôr doba, ako dlho sedíme  bez prestávky. Koľko času denne alebo týždenne presedíme. A predovšetkým spôsob, akým sedíme.

Problémy spojené so sedavým zamestnaním sa ešte zhoršujú nedostatkom pohybu vo všeobecnosti, a to môže byť prvým krokom k vzniku množstva problémov:

 

• Veľké svaly nôh sa oslabujú a sú náchylné na napnutie a natiahnuntie.

Stehenné flexory sa skracujú, čo vedie k problémom s bedrami.

• Vytvárajú sa kŕčové žily, ktoré môžu spôsobiť krvné zrazeniny alebo nepohodlie.

Problémy s dolnou časťou chrbta sa zhoršujú zlou polohou a sedením s „okrúhlym chrbtom, čo môže nakoniec poškodiť mäkké tkanivá a platničky.

Veľkú pomoc predstavuje ergonomická kancelárska stolička, ktorá časť negatívnych účinkov zmierni alebo dokonca úplne odstráni. Nejde však o dokonalé riešenie, pretože účinky času tráveného posediačky sa časom kumulujú.

 

Účinky státia

Ani dlhé státie pri práci nie je bez rizika. Ako príliš dlhé státie je definované státie po dobu viac než 8 hodín denne, a to bez výraznejšieho pohybu a chôdze. Profesie, ktoré si vyžadujú celodenné státie, sú bežne spájané s bolesťou dolnej časti chrbta, problémami so svalmi a šľachami nôh a chronickou žilnou nedostatočnosťou.

Tak či onak, pre profesie, ktoré si vyžadujú dlhé alebo časté sedenie, existuje hneď niekoľko výhod spojených so státím. Dokonca aj státie po dobu niekoľkých minút prináša jasné pozitíva:

  • Zmena pozície uvoľní chrbát a svaly stuhnuté dlhým sedením.

  • Zlepší cirkuláciu krvi.

  • Podporí lepší dýchanie.

  • Zjednoduší tráviace procesy.

  • Zlepší vašu produktivitu a „preberies.

Účinky státia 

Ako dlho by sme teda mali pri práci stáť?

Vzhľadom na to, že fyziológia každého jednotlivca je odlišná, presný správny pomer sedenia a státia je pri každom človeku odlišný. Väčšina ergoterapeutov odporúča stáť približne 5 – 15 minút každú hodinu pri používaní polohovacieho stola. Jedna štúdia publikovaná v British Journal of Sports Medicine uvádza, že ideálny pomer státia a pohybu vrátane prestávok od práce sú dve hodiny v rámci 8-hodinového pracovného dňa. Ďalší odborníci odporúčajú navyšovať státie, chôdzu a prirodzený pohyb až na polovicu pracovnej doby.

Pamätajte si, že do doby „státia“ sa započítava aj ďalší pohyb počas dňa - cesty ku kávovaru alebo k stolu na obed, prechádzky po kancelárii alebo po dome, krátke pretiahnutia. Všetko toto sa započítava ako státie. Zdvíhací stôl vám dosiahnutie tohto odporúčaného času veľmi zjednoduší.

Ďalšou pravdepodobnou otázkou bude: Ako často by ste mali pri zdvíhacom stole stáť? Prípadne, ako často sa zo stoličky zdvihnúť? Vzhľadom na to, že časté zmeny polohy prinášajú najväčší prospech, odborníci odporúčajú striedanie medzi sedením a státím približne každých 30 minút.

 

Ako na státie nezabudnúť

Na to, aby ste sa skutočne nezabudli každých 30 minút postaviť, je dobré si nastaviť pripomenutie na telefóne. Niektoré typy zdvíhacích stolov majú túto funkciu dokonca zabudovanú priamo vo svojom ovládači. Pre niekoho je ale táto notifikácia zbytočná, prípadne dokonca rozptyľujúca. V takom prípade vám môže pomôcť spojiť si státie s určitými činnosťami, ako sú telefónne hovory alebo videohovory, čo zjednoduší jeho začlenenie. Prednostne stojte, kedykoľvek je to možné.

 

Vytrvalosť pri státí

Nech je už váš cieľ v súvislosti so státím akýkoľvek – napríklad 30 minút za hodinu alebo 2 hodiny denne – je najlepšie ho navyšovať postupne. V prípade, že je vám státie nepohodlné, prípadne vás rozptyľuje, rozhodne si urobte prestavku a sadnite si alebo sa pretiahnite. Možno zistíte, že môžete stáť dlhšie, ak váhu podržíte na špičkách nôh s mierne pokrčenými kolenami, aby ste uľavili svojim bokom a kolenám.

 

Funkcie, ktoré zjednodušujú státie pri práci

Tým najdôležitejším „nástrojom“, ktorý vám pomôže viac stáť pri práci, je samotný stôl - stôl s nastaviteľnou výškou. Čím rýchlejšie a jednoduchšie je nastavenie, tým pravdepodobnejšie ho budete naďalej začleňovať do svojho každodenného režimu. Veľmi teda odporúčame zvoliť elektricky polohovateľný stôl a ideálne taktiež stôl, ktorý má ovládač vybavený pamäťou, do ktorej si môžete uložiť rôzne pozície stola.

Stojíte pri práci naozaj často? Zvážte taktiež penovú podložku pod chodidlá, ktorá zjednodušuje státie. Tieto podložky sú navrhnuté tak, aby poskytovali jemnú a mäkkú podporu na pohodlné státie, čím zabránia únave nôh a zvýšia dobu státia. Niektoré podložky obsahujú navyše reflexné výstupky, ktoré zlepšujú krvný obeh a pomáhajú s nepohodlím nôh.

Penová podložka pod chodidlá

Čo dodať na záver? Snáď len to, že doba státia pri práci je skutočne veľmi individuálna. Stojte tak dlho, ako je vám príjemné. A zdvíhací stôl vám tento ideálny pomer státia a sedenia pri práci výrazne zjednoduší.

Autorka: Pavla Maříková

Zdroj fotografií: Liftor.cz

20 € na nákup