Posledná šanca! Jarní výprodej: 20 % na vybrané polohovacie stoly a ergonomické stoličky! Predlžujeme len do 28.4. alebo do vypredania zásob.

Ako sedieť pri notebooku a netrpieť? Zložte ho z kolien a zdvihnite sa z gauča!

Zlá správa na začiatok je, že samotný notebook sa zdravo používať nedá. Vznikol hlavne preto, aby nám uľahčil cestovanie a pracovné presuny bez nutnosti prenášania množstva papierov alebo ukladania prezentácií na iné úložisko. Preto chceme, aby bol notebook ľahký, malý a skladný. To ale zároveň neumožňuje, aby sa na ňom dalo dlhodobo pracovať bez negatívnych vplyvov na zdravie. Pretože je malý, väčšinou sa pri ňom hrbíte a na malú klávesnicu sa vám nezmestia prsty.


 Dobrá správa ale je, že aj tento rozpor má riešenie. Sú ním externé pomôcky a zariadenia, ktoré si k notebooku môžete zakúpiť. Rovnako sa môžete naučiť pri notebooku správne sedieť. Na pohodičku na gauči s notebookom na kolenách a skriveným chrbtom zabudnite.

Čo potrebujete na správne sedenie pri notebooku

Aby ste pri notebooku mohli sedieť zdravo, potrebujete pridať niekoľko pomôcok a externých prístrojov. Vďaka nim si budete môcť nastaviť pracovné prostredie podľa vlastných potrieb a obmedzíte tak negatívne vplyvy dlhého sedenia s notebookom na kolenách na minimum.

Stojan na notebook alebo externý monitor

Ideálne nastavený monitor je vo výške očí. Horný okraj textu na monitore by mal byť o malý kúsok nižšie než vaše oči a priamo pred vami, aby ste sa nevykláňali na jednu alebo na druhú stranu. To je najlepšia poloha pre váš krk, ramená aj chrbát. Aby ste notebook dostali do tejto polohy, budete potrebovať stojan alebo tzv. "riser", na ktorý notebook položíte a tým ho zdvihnete. Druhou možnosťou je celý externý monitor s ergonomickým držiakom, ktorý prepojíte s notebookom. Vyplatí sa to obzvlášť v prípade, že je váš notebook naozaj malý a pri čítaní sa k nemu musíte často nakláňať.

 

 

Klávesnica

Klávesnica má ležať priamo pred vami a pred ňou má byť ešte približne osem centimetrov na oporu rúk. Ak dlhodobo pracujete so zápästím vo vzduchu, koledujete si o syndróm karpálnych tunelov alebo o syndróm bolestivého ramena. Klávesnica na notebooku toto nastavenie neumožňuje, jej pevné prepojenie s monitorom navyše vylučuje akúkoľvek možnosť správneho sedenia.  Riešením je externá klávesnica, ktorú môžete umiestniť na stôl bez ohľadu na polohu notebooku. Navyše je väčšia, takže je písanie pohodlnejšie. Existujú aj ergonomické klávesnice, ktoré sú zakrivené a pracujú aj s veľkosťou rôznych klávesov, aby bolo ich ovládanie pre ruku jednoduchšie a menej namáhavé.

Myš

Myš k notebooku je určite dobrá voľba. Touchpad na klávesnici notebooku je zle umiestnený a ak potrebujete presnejšiu a dlhodobú prácu s kurzorom, je myš určite výhodnejšia. Navyše ju môžete umiestniť aj do ergonomickej pozície hneď vedľa klávesnice, aby ste na ňu pohodlne dosiahli a vaše rameno ostalo uvoľnené.

Pracovný stôl

K správnemu sedeniu pri notebooku samozrejme patrí aj správne zvolený pracovný stôl. Ideálnou voľbou je stôl polohovací, pretože si ho nastavíte podľa vašich aktuálnych potrieb, prípadne môžete pri práci aj jednoducho striedať stánie a sedenie. Počas sedenia pri stole by ste mali mať rovný chrbát a lakte v pravom uhle rovnobežne so stolom.

 

Ergonomická stolička

Ergonomická stolička má na vaše správne sedenie veľký vplyv. Najlepšia je tá, ktorá má nastaviteľné sedadlo aj opierku. Pri sedení by ste mali mať kolená v pravom uhle a bedrá v pravom alebo väčšom uhle. Chrbát by mal byť vzpriamený a ramená aj krk uvoľnené. Lakte tiež v pravom uhle.

Zdvihnite sa a hýbte sa

Keď splníte všetky tieto požiadavky, máte veľkú šancu na to, že obmedzíte zdravotné problémy na minimum a notebook bude vaším dobrým sluhom. Zároveň ale majte na pamäti, že človek nie je uspôsobený na dlhodobé sedenie. Prirodzenou potrebou je pohyb. Aj pri práci sa môžete každú hodinu natiahnuť, urobiť niekoľko jednoduchých cvikov, uvoľniť si zápästia a precvičiť prsty na rukách. A keď pôjdete z práce domov pešo, prospejete svojmu telu po niekoľkohodinovom sedení úplne najviac.

Autorka textu: Martina Plátová

Zdroj foto: Liftor.cz a Canva.com

Mgr. Martina Plátová
Mgr. Martina Plátová

Číta. Píše. Číta o písaní, píše o čítaní. Ale aj o iných veciach. Ukulele trénuje jej trpezlivosť a vytrvalosť. Joga pomáha pochopiť, že je dobré rešpektovať potreby tela. Ako žiť v civilizovanom svete a obmedziť vplyv nezdravých civilizačných návykov je jej veľká téma.

20 € na nákup