Posledná šanca! Jarní výprodej: 20 % na vybrané polohovacie stoly a ergonomické stoličky! Predlžujeme len do 28.4. alebo do vypredania zásob.

Kancelárska práca a syndróm karpálneho tunela

Syndróm karpálneho tunela je najčastejšou chorobou z povolania u nás. Často postihuje ľudí, pracujúcich v kancelárii, ktorí jednostranne zaťažujú zápästie. Čo je syndróm karpálneho tunela? Týka sa aj vás? Ako predchádzať jeho vzniku alebo brzdiť jeho rozvoj?


Koho sa týka?

Predpokladom rozvoja tohto ochorenia sú činnosti alebo práce, vyžadujúce opakované používanie prstov. Vzniká predovšetkým pri nadmernom, dlhodobom a stereotypnom či jednostrannom preťažovaní ruky a zápästia. Všeobecne sa predpokladá, že syndróm karpálneho tunela postihuje najviac ľudí kancelárskych profesií. Častejšie sa však vyskytuje u osôb pracujúcich na montážnej linke pri stereotypnej činnosti, ako je výroba, šitie, dokončovacie práce, čistenie a balenie mäsa, než u osôb, ktoré pracujú na počítači. Zaujímavé tiež je, že sa vyskytuje častejšie u žien ako u mužov (až trojnásobne) a u starších osôb častejšie ako u mladších. Na druhú stranu pribúda prípadov mladých ľudí pracujúcich s počítačom, či už v kancelárii, alebo z domova, ktorí tento problém musia riešiť, často dokonca aj operačne.

 

Čo je karpálny tunel?

Karpálny tunel sa nachádza v horných končatinách v oblasti zápästia. Ide o úzky kanál v zápästí, ktorý funguje ako priechod pre nervy, cievy a šľachy medzi predlaktím a dlaňou ruky. Tvorí ho polkruh karpálnych kostí, väzy, ktoré držia karpálny tunel pohromade, stredný nerv, ktorý dáva silu palcu a ukazováku a poskytuje cit väčšine prstov na ruke, a šľachy pripojené na svaly predlaktia a na kosti v ruke, ktoré umožňujú ohýbať palec a ostatné prsty.

 

Syndróm karpálneho tunela a jeho príznaky

Pokiaľ sa karpálny tunel zúži, vytvorí sa neúmerný tlak na stredný nerv a šľachy v zápästí. Stlačenie stredného nervu vyvolá otupenosť až necitlivosť, prípadne brnenie či slabosť v prstoch, bolesť v ruke, alebo dokonca v celej paži. Tieto príznaky sa nesmú prehliadať, aj keď spočiatku vyzerajú nevinne. Akonáhle začne bolesť pretrvávať alebo sa stupňuje, už môžu byť možnosti ich eliminácie obmedzené, prípadne sa syndróm karpálneho tunela musí riešiť operatívne.

Syndróm karpálneho tunela

 

Ako sa brániť syndrómu karpálneho tunela?

Ideálne je jeho rozvinutiu predchádzať, aj keď nikdy nemáte zaručené, že sa mu úplne vyhnete. Zvlášť pokiaľ veľa pracujete s myšou, klávesnicou alebo robíte inú stereotypnú činnosť, ktorá preťažuje zápästie. Avšak existujú opatrenia, ktoré je vhodné robiť preventívne a naučiť sa ich už v mladom veku. Sú to:

 

  • Dbať na správnu polohu ruky pri práci na počítači. Zápästie by pri tom malo byť v strednej polohe a uvoľnené. Klávesnica alebo myš by mala byť vo výške lakťov (ohnutých v pravom uhle) alebo mierne nižšie. Najľahšie si nastavíte správnu pozíciu, pokiaľ máte k dispozícii výškovo nastaviteľný stôl. Zaobstarajte si ho domov alebo požiadajte svojho zamestnávateľa, aby vás ním vybavil.
  • V pravidelných intervaloch uvoľňovať zápästie. Počas práce si robte časté krátke prestávky. Stačí pár minút každú hodinu. Počas nich môžete zápästím ľahko pohybovať - ​​do strán či do polkrúžkov. Ale pozor! Vyhýbajte sa krajným polohám zápästia, tie môžu naopak k vzniku syndrómu karpálneho tunela prispieť!
  • Robte jemné údery. Pri ťukaní do klávesnice či napríklad pokladmi znížte silu úderu a klopte uvoľnene, ľahko a opatrne. Pokiaľ dlho píšete či kreslíte, kúpte si mäkké písacie či kresliace pomôcky (mäkké ceruzky, mäkké perá, stylusy s veľkým a mäkkým adaptérom a pod.).
  • Používajte ergonomické pomôcky. Zaobstarajte si myš s podložkou pod zápästie, ktoré ho podoprie a umožní mať ho pri práci uvoľnené. Alebo rovno zvoľte vertikálnu myš. Síce si budete musieť chvíľu zvykať, ale oplatí sa to. Rovnako je vhodná klávesnica s mäkkými klávesmi.
  • Zlepšite si držanie tela. Budete sa čudovať, ale aj správne celkové držanie tela a narovnaný chrbát prospievajú dobrému fungovaniu karpálneho tunela.
  • Striedajte činnosti. Pokiaľ to len trochu umožňuje vaša pracovná náplň, striedajte činnosti. Písanie na klávesnici prekladajte vybavovaním pracovných telefonátov, poznámky si píšte rukou a podobne.
  • Držte ruky v teple. Nie vždy môžete ovplyvniť teplotu miestnosti, v ktorej pracujete. To je aktuálne aj v open-space kanceláriách, kde môže byť chladno alebo prievan. Potom pri práci používajte rukavice bez prstov, ktoré zaistia teplo vášmu zápästiu a zamedzia stuhnutosti svalov v tejto oblasti.
  • Cvičte a stimulujte svaly rukou. Najlepšie cviky vám priamo na mieru odporučia fyzioterapeut či lekár, ale primárne je dôležité stimulovať menej využívané časti rúk a naopak uvoľňovať preťažované partie. Možno využiť mäkké gumové loptičky, prípadne loptičky s výstupkami, tzv. ježkami, používať mäkké masážne metódy a jednoduché uvoľňovacie cviky (polkrúžky zápästia v strednej polohe, prechádzanie palcom po strede vnútornej strany zápästia až do dlane a pod.).

 

Foto: Canva.com

Mgr. Eva Suchomelová
Mgr. Eva Suchomelová

Svoj pracovný čas delí medzi výuku a písanie. V rámci Pravopisnej posilňovne trénuje deti i dospelých v českom pravopise. Okrem toho už viac než dve desaťročia píše o životnom štýle, zdraví, pohybe, výžive a mnohých ďalších témach. Je tiež autorkou textov už 4 dielov literárnych maľovánok. Z toho je zjavné, že trávi mnoho času za počítačom a musí riešiť negatívne dopady sedavého zamestnania na svoje zdravie. Preto ju zaujala téma zdravej práce na počítači v kombinácii s polohovacími stolmi.

20 € na nákup