Jarní výprodej: 20 % na vybrané polohovacie stoly a ergonomické stoličky! Platí len do 23.4. alebo do vypredania zásob.

Ako vybrať počítačovú myš

Počítačová myš je síce veľkostne vcelku zanedbateľná súčasť počítačového vybavenia, ale jej správny výber môže mať veľký dopad na vaše zdravie. Obzvlášť v prípade, ak trávite pri počítači 8 a viac hodín denne, či už pracovne alebo pre zábavu. Poradíme vám, ako vybrať počítačovú myš na mieru práve vám.


Čo chcete od svojej myši

Vyberáte svoju prvú myš? Chcete vymeniť tú súčasnú, aby ste predišli zdravotným problémom s rukou, ramenom či chrbtom? Prípadne už nejakým takýmto problémom trpíte a potrebujete kompenzovať preťaženie ruky pri práci s myšou počas dlhého používania počítača? Nech ste si už vybrali ktorúkoľvek z možností, vždy si najskôr ujasnite, na čo budete svoju počítačovú myš používať. Na kancelársku prácu s počítačom, ktorá nie je taká náročná na presnosť snímačov myši, odporúčame vyberať vyslovene podľa ergonomických parametrov. Naopak, výber hernej myši bude popri ergonómii zahŕňať aj požiadavky na kvalitné optické snímače, aby myš počas hry rýchlo a bezchybne rozlišovala a reagovala.

Ruka v hlavnej úlohe

Prvými dvomi požiadavkami pri výbere myši bude jednak veľkosť vašej ruky, ale rovnako aj fakt, či ste ľavák alebo pravák. Áno, je potrebné poznať veľkosť svojej ruky (rovnako, ako poznáte napríklad číslo svojich topánok). Môžete vychádzať buď z veľkosti rukavíc (pracovných, jednorázových, ktoré poznáte napríklad z covidovej pandémie, prípadne rukavíc určených na upratovanie). Alebo si ruku zmerajte od konca zápästia po špičku ukazováka. Následne postupujte podľa tejto veľkostnej tabuľky:

 

Dĺžka

Označenie veľkosti

Pod 17 cm (6.75")

S

17 - 19 cm (6.75" - 7.5")

M

19 - 21 cm (7.5" - 8.25")

L

21 cm (8.25") a viac

XL

 

V prípade, že ste presne na hranici, rozhodujúca je aj šírka dlane (spojnica od vonkajšej hrany ukazováka k vonkajšej hrane malíčka v mieste, kde prsty prechádzajú do dlane). Vždy je najlepším možným riešením, keď si môžete myš najskôr vyskúšať na vlastnej koži, teda ruke. Niektoré značky už majú v ponuke aj myši prispôsobené vyslovene na drobnejšiu ženskú ruku. A potom je tu, samozrejme, aj lateralita, teda to, či ste praváci, prípadne ľaváci. Aj v tomto bode už výrobcovia húfne rešpektujú dopyt a množstvo značiek robí varianty svojich myší ako pre pravorukých, tak pre ľavorukých používateľov. Dokonca sa občas vyskytnú aj modely laterálne univerzálne, ale v takom prípade určite odporúčame si myš pred nákupom fyzicky vyskúšať. Tieto modely budú sedieť predovšetkým nevyhraneným, prípadne obojrukým používateľom (takzvaným ambidextrom).

Horizontála alebo vertikála?

Najdlhšie používané – a z tohto dôvodu aj najznámejšie – sú klasické horizontálne myši. V tomto prípade je dlaň uložená na myši a ruka s ňou „jazdí“ po podklade. K ich výhodám patrí presnosť, pri vhodnom tvare sa veľmi dobre držia a sú dostupné za priaznivé ceny. Je medzi nimi veľmi málo ergonomických modelov, preto je ich dlhé používanie dôvodom vzniku zdravotných komplikácií kvôli preťaženiu zápästia v neprirodzene stuhnutej polohe. Prevahu nad nimi stále vo väčšej miere získávajú vertikálne myši, s ktorými sa pracuje trochu iným spôsobom. Ak pracujete s horizontálnou počítačovou myšou viac než 6 hodín denne, zvážte zakúpenie vertikálnej myši a ich používanie kombinujte. Keď si k tomu ešte zabezpečíte polohovateľný pracovný stôl, veľmi tým uľavíte svojej chrbtici a horným aj dolným končatinám. Takýmto spôsobom predídete množstvu bolestivých zdravotných problémov.

Čo dokáže vertikálna myš

Vertikálna myš umožňuje takzvaný vertikálny úchop, teda taký, keď chrbát ruky smeruje do strany a palec je v protiľahlom smere. Ide o prirodzený a zdravý typ úchopu. Tento typ myši predchádza vzniku zdravotných problémov, medzi ktoré patria napríklad syndróm karpálneho tunela, tenisový lakeť, syndróm kubitálneho tunela či ochrnutie lakťového nervu a tak ďalej. V prípade, že už ste kvôli podobným problémom podstúpili operačný zákrok ruky, respektíve máte niektorú z vyššie uvedených diagnóz, odporúča sa úplne prejsť na ergonomickú vertikálnu myš. Tá vám opäť umožní pokračovať v práci na počítači. Nevýhodou tohto typu myši je vyššia počiatočná cena. V prípade, že ste boli doteraz zvyknutí na horizontálnu myš, budete sa musieť s „vertikálou“ chvíľu zžívať a vracať sa späť k „horizontále“ bude pre vás náročné. Hráči možno zaznamenajú menšiu presnosť myši, ale pri kancelárskej práci to vôbec nezohráva rolu.

 

Želáte si valček?

Ešte menej, než vertikálne počítačové myši, sú v povedomí bežných používateľov valčekové ergonomické myši. O čo ide? RollerMouse je revolučná valčeková ergonomická myš, ktorá plne rešpektuje prirodzené pohyby rúk, zápästí a prstov. Je umiestnená v pravej prednej časti klávesnice, takže sa nemusíte príliš ,,naťahovať“ za klasickou myšou. Táto ergonomická poloha znižuje napätie v rukách, zápästiach, ramenách a krku. Podporuje použitie oboch rúk a vďaka tomu eliminuje škodlivé pohyby a udržuje symetrické držanie tela. Výrazne tak prispieva k prevencii karpálneho tunela alebo svalových problémov. Taktiež umožní už postihnutým ovládať počítač a eliminovať následky týchto nepríjemných ochorení.

S drôtom alebo bez

Váhate, či si zakúpiť počítačovú myš s káblom, prípadne bezdrôtový variant? Toto už je skôr otázka osobnej preferencie. Myš s káblom býva presnejšia, čo ocenia vo vyššej miere herní používatelia. Na druhú stranu, myš „bez chvostíka“ poskytuje viac pohodlia – pri prenose je kompaktnejšia (napríklad v prípade notebookov) a na stole pri práci vám neprekáža kábel. Rozhodne by to však nemal byť jediný, prípadne najdôležitejší parameter na výber myši.

Vychytávky navyše

Dobrá správa pre majiteľov notebookov je, že sa ergonomické počítačové myši vyrábajú nielen na stolné počítače, ale aj pre notebooky. A niektoré myši majú nadštandardnú výbavu, napríklad vlastnú ergonomickú podložku zápästia či integrovanú základňu určenú na opretie dlane, ergonomické miesto na malíček, adaptéry na rôzne veľkosti dlaní, mikrokanáliky na odvod potu či možnosť naklápania (v prípade vertikálnej myši), vďaka ktorému sa dá počas dňa meniť pozícia myši. Prípadne sa k nej dajú dokúpiť ergonomické doplnky (akupresúrny návlek a podobne). V každom prípade sa, s ohľadom na zachovanie vlastného zdravia, vyplatí nepodceniť výber počítačovej myši a taktiež do nej investovať. Pozerať pri jej výbere len na cenu či farbu je v tomto prípade riskantné.

Text: Mgr. Eva Suchomelová

Zdroj fotografií: Canva.com, Liftor

Mgr. Eva Suchomelová
Mgr. Eva Suchomelová

Svoj pracovný čas delí medzi výuku a písanie. V rámci Pravopisnej posilňovne trénuje deti i dospelých v českom pravopise. Okrem toho už viac než dve desaťročia píše o životnom štýle, zdraví, pohybe, výžive a mnohých ďalších témach. Je tiež autorkou textov už 4 dielov literárnych maľovánok. Z toho je zjavné, že trávi mnoho času za počítačom a musí riešiť negatívne dopady sedavého zamestnania na svoje zdravie. Preto ju zaujala téma zdravej práce na počítači v kombinácii s polohovacími stolmi.

20 € na nákup