Posledná šanca! Jarní výprodej: 20 % na vybrané polohovacie stoly a ergonomické stoličky! Platí len do 30.4. alebo do vypredania zásob.

Hemoroidy a práca posediačky

Problémy s hemoroidmi podporuje sedavý spôsob života. Čo je príčinou, ako im predchádzať a ako ich liečiť? Je možné sa im ubrániť, aj keď trávite množstvo hodín posediačky, napríklad pri počítači?


Čo sú hemoroidy

Z lekárskeho hľadiska má hemoroidy každý z nás. Ide o bohato prekrvené mäkké vankúšiky v konečníku, ktoré v prípade zdravého človeka prispievajú k správnemu vyprázdňovaniu, bránia úniku vetrov a riedkej stolici. Do momentu, kým s nimi nemáme problémy, ani o nich nevieme. Ale ako už bolo napísané vyššie, obsahujú žilné štruktúry. A rovnako, ako je to v prípade iných žíl v tele, sa môžu ich steny oslabiť, opuchnúť, zapáliť sa a praskať. A to už je problém, ktorý začneme negatívne pociťovať.

 

Príznaky alebo ako zistíme, že máme problém s hemoroidmi?

Hemoroidy delíme na vnútorné a vonkajšie. Vnútorné hemoroidy nebolia, ale prejavujú sa krvácaním. Neskôr však môžete pri vyprázdňovaní cítiť bolesť. Ďalšou fázou je, že hemoroidy pri sekreácii (vylučovaní) vyliezajú von z konečníka. Najskôr sa zasa vracajú na svoje miesto, v pokročilejšom štádiu už sa nevracajú a je potrebné ich prstom zastrčiť dovnútra. Vonkajšie hemoroidy svrbia, pália a môžu spôsobovať aj bolesť. Pri zdravom vyprázdňovaní prechádza stolica konečníkom plynulo. V prípade, že je však stolica tuhá alebo človek trpí dlhšiu dobu zápchou, môže sa poškodiť stena konečníka a cievy v nej.  V týchto prípadoch hrozí upchatie či zápal žíl, čo už je vážny zdravotný problém.

 

Príčiny hemoroidov

 

Príčiny hemoroidov

Príčin vzniku hemoroidálneho ochorenia je hneď niekoľko. „Najčastejšou príčinou je dedičnosť a výskyt žilných ochorení aj inde na tele, napríklad takzvaných kŕčových žíl,“ vysvetľuje farmaceutka Kateřina Kratochvílová. „V prípade žien zohráva rolu taktiež pôrod a celkovo u všetkých ťažká fyzická činnosť, či už práca, prípadne napríklad vzpieranie veľkých hmotností v posilňovni. Avšak výraznou mierou k nemu prispieva aj nesprávny pitný režim, nedostatok vlákniny v strave, stres, fajčenie a výrazný nedostatok pohybu.“ Podľa odborníčky je problémom aj sedavé zamestnanie, pretože sa výrazne prekrvuje a preťažuje spodná časť tela, jeho váha spočíva priamo na konečníku. Krv nesprávne koluje v dolných končatinách aj v oblasti panvy, čo má negatívny dopad práve na žily. Ohrození sú tak nielen kancelárski pracovníci, ale napríklad aj vodiči kamiónov, diaľkových autobusov alebo piloti diaľkových letov.

 

Nadmerné sedenie

Sedavý spôsob života patrí k rizikovým faktorom, preto je potrebné sedavé zamestnanie kompenzovať správnou fyzickou aktivitou. Zaraďte do svojej každodennej rutiny pravidelnú prechádzku, zvoľte vhodnú športovú aktivitu (je lepšia skôr kondičná aeróbna aktivita, ako beh, nordic walking, ďalej rôzne preťahovacie či ľahké posilňovacie cvičenia, napríklad jóga). V prípade, že trávite pracovný čas prevažne posediačky, napríklad pri počítači, vyskúšajte dynamické sedenie. Keď si zaobstaráte polohovateľný pracovný stôl, môžete striedať prácu posediačky s prácou postojačky. „Nezabúdajte pri práci piť, pokojne si dajte upozornenie každú pol hodinu, aby ste mali prísun tekutín priebežný,“ radí Kateřina Kratochvílová a dodáva: „Namiesto tyčinky si na desiatu pripravte jablko alebo nakrájanú mrkvu. A pomôcť môže aj sedací kruh, ktorý pomôže pri dlhom sedení práve oblasti konečníka.“

 

Prevencia vzniku hemoroidov

V prípade, že sa vo vašej rodine vyskytuje nejaké žilné ochorenie, prípadne dokonca priamo hemoroidy, potom nečakajte, kým sa dostavia príznaky a zamerajte sa na zdravý životný štýl. Zvýšte každodenný príjem tekutín a do jedálnička zaraďte väčšie množstvo potravín s obsahom vlákniny, napríklad celozrnné potraviny, zeleninu, ovocie a strukoviny. „Na posilnenie cievnej steny odporúčam užívať flavonoidy, napríklad hesperidin a diomisin,“ dáva ďalší tip na prevenciu magistra farmácie, Mgr. Jolana Vyhnálková.

 

Liečba hemoroidov

Keď ide o ochorenie oblasti, ktorú sprevádza zahanbenosť, pacienti väčšinou navštívia lekára v priemere 15 mesiacov od prvých pociťovaných príznakov. Najčastejším dôvodom návštevy lekára je krvácanie v stolici. V takom prípade je najskôr potrebné vylúčiť kolonoskopickým vyšetrením, či to nie je prejav nádorového ochorenia. Až potom sa odborný doktor, proktológ, zameria na závažnosť žilného ochorenia a rozhodne, či je potrebný chirurgický zákrok (v prípade zápalu žíl), prípadne postačí konzervatívna liečba aktuálnych príznakov a zmena životného štýlu. Akonáhle na sebe spozorujete niektorý z príznakov súvisiaci s problémami s hemoroidmi, skúste zmeniť svoje každodenné návyky. V prípade svrbenia či pálenia aplikujte napríklad masť z dubovej kôry (je účinnejšia a praktickejšia, než sedacie kúpele v odvaru z dubovej kôry).

Autorka textu: Mgr. Eva Suchomelová

Zdroj fotografií: canva.com

Mgr. Eva Suchomelová
Mgr. Eva Suchomelová

Svoj pracovný čas delí medzi výuku a písanie. V rámci Pravopisnej posilňovne trénuje deti i dospelých v českom pravopise. Okrem toho už viac než dve desaťročia píše o životnom štýle, zdraví, pohybe, výžive a mnohých ďalších témach. Je tiež autorkou textov už 4 dielov literárnych maľovánok. Z toho je zjavné, že trávi mnoho času za počítačom a musí riešiť negatívne dopady sedavého zamestnania na svoje zdravie. Preto ju zaujala téma zdravej práce na počítači v kombinácii s polohovacími stolmi.

20 € na nákup