Posledná šanca! Jarní výprodej: 20 % na vybrané polohovacie stoly a ergonomické stoličky! Predlžujeme len do 28.4. alebo do vypredania zásob.

Polohovacie stoly vám doprajú určitý druh pohybu, aj keď sa práve nemôžete zo svojej kancelárie ani pohnúť

Rozhovor s fyzioterapeutkou Gabrielou Pelánovou, ktorá vysvetlí výhody a benefity zdvíhacích stolov vo firmách. Prezradí taktiež tri tipy, ako si prácu pri polohovacom stole spríjemniť a v ešte väčšej miere prospieť svojmu zdraviu.

Prečo pomáhajú zdvíhacie stoly pri bolestiach chrbta?

Bolesť chrbta je – okrem iného – signálom, že nášmu telu sa už minuli sily (to znamená, že je ubolené, preťažené, unavené) a potrebuje nejakú zmenu. Zdvíhacie stoly vám tuto zmenu jedným stlačením tlačidla umožnia. Sú skvelou voľbou pre ľudí, ktorí trávia väčšinu svojho pracovného času pri počítači, pretože im doprajú určitý druh pohybu, aj keď sa práve nemôžu zo svojej kancelárie ani pohnúť. S čím konkrétne pomôžu? S pomocou zdvíhacích stolov si nastavíte ideálnu výšku posediačky aj postojačky. Všetko v závislosti na výške vašej postavy, stoličky aj monitora. Tým získate ideálne nastavenie vášho pracovného priestoru, v ktorom sa budete skvele cítiť a budete mať možnosť sa lepšie pohybovať.

Tip: Zaobstarajte si do kancelárie vhodné prezutie, napríklad pohodlné zdravotné topánky. Nebudete tak svoje nohy celý deň trápiť v uzavrenej úzkej topánke a pri práci postojačky tým zlepšíte funkciu chodidla a tým aj celý postoj a držanie tela. Mgr. Gabriela Pelánová, fyzioterapeutka z projektu Fyzio do kanclu
 

Aký zmysel majú polohovacie stoly vo veľkých firmách?

Každý z nás potrebuje individuálne nastavenie svojho pracovného miesta, aby mohol pri práci pohodlne sedieť a netrápili ho neustále stuhnuté svaly alebo boľavý chrbát. Pre ideálne nastavenie je najdôležitejšia výška postavy, od ktorej sa správne nastavenie stola, stoličky a monitora odvíja. Z tohto dôvodu je voľba jednotnej výšky všetkých stolov (ktorá je najčastejšie na úrovni 75 cm), bez možnosti výškového nastavenia, nevyhovujúca. Zdvíhacie stoly tento problém elegantne vyriešia a ešte prinesú množstvo ďalších benefitov.

Tip: Pri nastavení monitora sa posaďte rovno a pohodlne sa oprite o svoju stoličku. Chodidlá sú na zemi a uhol medzi kolenami zviera 90 stupňov. V tejto pozícii si nastavte hornú hranu monitora do výšky očí. Pri takomto nastavení sa budete do monitora pozerať prirodzene a nebudete preťažovať svaly okolo krčnej chrbtice.Mgr. Gabriela Pelánová, fyzioterapeutka z projektu Fyzio do kanclu
 

Aká je výhoda zdvíhacích stolov, keď v rámci firmy používa jedno pracovné miesto viacero zamestnancov?

Jedno pracovné miesto, o ktoré sa delí viacero zamestnancov, je v dnešnej dobe častý kancelársky trend. Nemusí však byť úplne pre každého tou najlepšou voľbou, pretože každý má trochu iné nároky a potreby pri nastavení stoličky, stola či monitora. Za pomoci zdvíhacieho stola si však každý zamestnanec upraví svoje miesto individuálne, a to najmä s ohľadom na výšku svojej postavy, ale aj ďalšie parametre.

Tip: Doprajte si počas práce pri počítači pravidelné pauzy. Vždy bude stačiť len niekoľko minút. Raz za hodinu sa zdvihnite, prejdite sa, prípadne sa natiahnite. Nedovoľte svojmu telu, aby na stoličke sedelo stuhnuté dlho v jednej pozícii. Mgr. Gabriela Pelánová, fyzioterapeutka z projektu Fyzio do kanclu
 

Produkty, o ktorých píšeme v tomto článku

20 € na nákup