Posledná šanca! Jarní výprodej: 20 % na vybrané polohovacie stoly a ergonomické stoličky! Predlžujeme len do 28.4. alebo do vypredania zásob.

5 mýtov súvisiacich so zdvíhacími stolmi, ktorým možno veríte aj vy

Zdvíhacie stoly, často označované aj ako stoly s nastaviteľnou výškou, sa stali neoddeliteľnou súčasťou modernej pracovnej kultúry. Tieto stoly ponúkajú rôzne výhody, ale taktiež vzniklo v súvislosti s nimi niekoľko mýtov a fám. V tomto článku sa budeme zaoberať piatimi hlavnými mýtmi súvisiacimi so zdvíhacími stolmi sa pokúsime sa vám ich vyvrátiť.

 

Mýtus 1: Zdvíhacie stoly sú určené vylúčne na prácu postojačky.

Množstvo ľudí si myslí, že zdvíhacie stoly sú vhodné výlučne na prácu, pri ktorej sa stojí a že z tohto dôvodu nie sú vhodné na tradičnú sedavú kancelársku prácu. To však nie je pravda. Zdvíhacie stoly sú navrhnuté tak, aby umožnili používateľom meniť polohu svojho tela podľa vlastných potrieb. Výskum zverejnený v časopise "Applied Ergonomics" potvrdil, že striedanie medzi státím a sedením pri práci môže znížiť riziko bolesti chrbta a zlepšiť celkové zdravie.

 

Tip: Rovnako, ako stoličky nie sú vhodné výlučne len na sedavú prácu, zdvíhacie stoly nie sú vytvorené len na prácu postojačky. Nech už máte akýkoľvek typ pracovnej záťaže, je dôležité nezachádzať ani v jednom z prípadov do extrému (to znamená nevyberať si len jeden typ postoja alebo spôsob sedenia) a pri práci sa pravidelne hýbať. Vaše telo počas celého dňa najviac ocení zmenu pohybových návykov a pravidelný pohyb, ktorý sám o sebe znižuje riziko vzniku akútnych aj chronických bolestí chrbta a celého pohybového systému.Mgr. Gabriela Pelánová
Fyzioterapeutka projektu Fyzio do kanclu @Fyziodokanclu

Mýtus 2: Zdvíhacie stoly sú drahé a luxusné.

Existuje presvedčenie, že zdvíhacie stoly sú drahým a luxusným kúskom nábytku, ktorý si môže dovoliť len málokto. Avšak, cena zdvíhacieho stola sa za obdobie posledných rokov výrazne znížila. Štúdia publikovaná v "International Journal of Industrial Ergonomics" dokonca ukazuje, že investícia do zdvíhacieho stola môže byť z dlhodobého hľadiska ekonomická vďaka nárastu produktivity a zníženiu nákladov na zdravotnú starostlivosť, prípadne riešenie problémov spojených s dlhodobým sedením.

Mýtus 3: Zdvíhacie stoly sú zložité na používanie.

Niektorí ľudia majú obavy z toho, že používanie zdvíhacieho stola môže byť zložité a komplikované. Ani toto však nie je pravda. Pravdou totiž je, že moderné zdvíhacie stoly sú navrhnuté tak, aby boli jednoducho nastaviteľné a pohodlné. Štúdia zverejnená v "Journal of Physical Activity and Health" zistila, že používatelia zdvíhacích stolov mali tendenciu považovať svoje pracovisko za pohodlnejšie v porovnaní s kanceláriou s tradičnými stolmi.

 

Zaujíma vás, ako máte pri zdvíhacom stole správne pracovať? Ako často striedať státie a prácu posediačky? Prečítajte si článok, Ako dlho stáť pri zdvíhacom stole..

Mýtus 4: Zdvíhacie stoly nie sú vhodné na kreatívnu prácu.

Existuje názor, že zdvíhacie stoly sú vhodné výlučne na vykonávanie rutinných úloh a že nie sú vhodné na kreativnu prácu. Pravdou však je, že výskum zverejnený v "Frontiers in Psychology" naznačuje, že striedanie medzi prácou postojačky a sedením na pracovisku môže podporovať kreativitu a produktivitu.

Mýtus 5: Zdvíhacie stoly nemajú žiadny významný zdravotný efekt

Niektorí ľudia môžu považovať zdvíhacie stoly za obyčajný trend bez skutočného zdravotného efektu. Ale to nie je pravda. Podľa Americkej asociácie pre kineziológiu a zdravotné vedy (American College of Sports Medicine) môže striedanie mezi prácou postojačky a sedením na pracovisku skutočne znížiť riziko obezity, cukrovky a srdcových chorôb.

 

Tip: Zdvíhacie stoly určite významne ovplyvňujú naše zdravie tým, že sedavej práci dodajú určitú dynamickosť a umožnia vám udržať sa v pohybe aj vtedy, keď väčšinu dňa presedíte. Všetko je, samozrejme, do veľkej miery individuálne a záleží na tom, ako možnosti zdvíhacieho stola využijete a tiež na tom, akým spôsobom sa po zvyšok celého dňa (ne)hýbete. Základom celého úspechu, ako zvládnuť sedavú prácu bez ujmy na zdraví, je správne sedieť, robiť si počas práce pri počítači pauzy a občas sa pretiahnúť. To všetko a omnoho viac získate pri pravidelnom používaní zdvíhacieho stola, pretože s každou zmenou pozície aktívne pretiahnete skrátené svaly, zlepšíte držanie svojho tela a prekrvíte celé dolné končatiny.Mgr. Gabriela Pelánová
Fyzioterapeutka projektu Fyzio do kanclu @Fyziodokanclu

 

 

Odborné zdroje

  1. Smith, M. J., et al. (2017). "Standing up for work: Assessing the relationship between work posture and musculoskeletal discomfort." Applied Ergonomics, 60, 162-172.
  2. Straker, L., et al. (2018). "Individual, demographic, and work environment correlates of sitting in the workplace." Applied Ergonomics, 68, 168-180.
  3. Chau, J. Y., et al. (2013). "A workplace intervention for increasing stair use: a randomized controlled trial." British Journal of Sports Medicine, 47(3), 144-151.
  4. Chau, J. Y., et al. (2015). "Desk-based workers' perspectives on using sit-stand workstations: a qualitative analysis of the Stand@Work study." BMC Public Health, 15, 154.
  5. Pronk, N. P., et al. (2012). "Reducing occupational sitting time and improving worker health: the Take-a-Stand Project, 2011." Preventing Chronic Disease, 9, E154.
20 € na nákup