Jarní výprodej: 20 % na vybrané polohovacie stoly a ergonomické stoličky! Platí len do 21.4. alebo do vypredania zásob.

Tenisový lakeť netrápi len športovcov

Toto ochorenie, ktoré sa najčastejšie prejavuje bolesťou v oblasti vonkajšej strany lakťa, dokáže poriadne znepríjemniť život. Aj keď by sa mohlo zdať, že ním trpia hlavne športovci, nie je to tak. Často postihuje aj tých, ktorí pracujú pri počítači v kancelárii. Pozrite sa na to, ako tomuto ochoreniu predchádzať a ako sa tenisový lakeť lieči.


Čo je to tenisový lakeť?

Tenisový lakeť, známy aj ako laterálny epicondylitis, je ochorenie vyvolané najčastejšie stereotypnými pohybmi. V prípade, že nejaká jednostranne vykonávaná a pravidelná činnosť zaťažuje ruky a predlaktie, môže sa objaviť nepríjemná bolesť. Rozlišujeme akútnu formu, ktorá sa objaví ihneď po záťaži a chronickú formu, keď bolesť pretrváva viac než šesť týždňov. Dochádza k postihnutiu a zápalovým zmenám úponových šliach predlaktia (tými sa svaly pripájajú ku kostiam).

 

Tenisový lakeť

 

Tenisový lakeť ako choroba z povolania

Ochorenie sa však netýka len tenistov, golfistov a ďalších športovcov. Naopak, je zaujímavé, že ním väčšina profesionálnych športovcov netrpí (zdroje uvádzajú len 5 %). To je dané nielen dobre zvládnutou technikou, ale aj mnohostranným tréningom. K jednostrannému zaťažovaniu šliach dochádza aj pri maľovaní, práci na záhrade a ďalších manuálnych činnostiach (napríklad skrutkovaní, naťahovaní omietky). Týka sa preto remeselníkov, ale napríklad aj kuchárov, kaderníkov a mäsiarov. Stále častejšie sa objavuje aj u ľudí, ktorí vykonávajú kancelársku prácu a denne používajú počítačovú klávesnicu a myš.

 

Prečo sa teda volá tenisový?

Možno vám napadne otázka, prečo sa ochorenie volá tenisový či golfový lakeť, keď práve športovci nie sú tí, ktorí by naň trpeli? Toto ochorenie bolo popísané už v devätnástom storočí. Po prvýkrát sa pripisovalo predovšetkým pisateľom, prípadne ženám, ktoré sa živili praním bielizne. Termín tenisový lakeť použil po prvýkrát britský chirurg Henry Moris v roku 1883 v jednom svojom odbornom článku.

 

Aké sú príznaky tenisového lakťa?

Hlavným symptómom je bolesť. Najskôr sa prejavuje po námahe, neskôr aj v pokoji a stáva sa trvalou.

-        Bolesť v oblasti lakťa, ktorá sa šíri ďalej k predlaktiu a až k prstom, prípadne naopak až do ramena a krku. Objavovať sa môže na vnútornej aj vonkajšej strane. V prípade niektorých pacientov aj na oboch stranách (podľa miesta bolestivosti môžeme ešte rozlišovať golfový či oštepársky lakeť).

-        Bolesť sa objavuje aj pri dotyku a pri nosení bremien. V neskorších fázach bolia aj drobné úkony, prípadne len samotný pohyb ruky. Bolestivá je aj rotácia predlaktia.

-        Obmedzenie pohyblivosti v oblasti lakťa a predlaktia.

-        Niekedy sa môže objaviť aj opuch, stuhnutie, teplota.

Tenisový lakeť bolesť

Liečba tenisového lakťa

Ako v prípade všetkých ochorení, aj pri tomto platí, že je najlepšie začať riešiť všetko hneď od prvých príznakov. Počítajte s tým, že aj tak je to beh na dlhú trať. Uvádza sa, že liečba môže trvať niekoľko týždňov, mesiacov či rokov. Presnú diagnózu vám určí ortopéd. Samotná liečba spočíva predovšetkým v zmene životného režimu.

 

Čo pomáha na tenisový lakeť?

-        V prvej fáze doprajte ruke pokoj. Nechajte ju niekoľko dní odpočívať a uvidíte, či problémy odznejú. Skúsiť môžete aj studené obklady. Odpočinok ale nie je riešením, preto je dôležité začať s nápravou, teda cvičením. Ideálne je použiť na fixáciu ortézu na tenisový lakeť, pomôcť môže aj tejpovanie.

-        S cvičením a rehabilitáciou začínajte postupne a striedajte ich s odpočinkom. Tréning svalov a šliach je dôležitý preto, aby sa problémy nezhoršovali a neobjavovali stále znova.

-        K liečbe sa využíva aj rázová vlna, laser, Dornova metóda, masti, obstreky. Z alternatívnej liečby môžeme spomenúť akupunktúru.

-        Operácia tenisového lakťa? Ochorenie je možné riešiť aj chirurgicky, ale väčšinou je to až tá posledná možnosť, keď iné spôsoby liečby nezaberajú, prípadne sa problémy neustále vracajú. operácii sa pristupuje po liečbe dlhšej ako 3 mesiace.

TIP: Test tenisového lakťa. Nie ste si istí, či vás trápi práve toto ochorenie? Existuje jednoduchý test. Ak zatlačíte prostredníkom postihnutej ruky napríklad na dosku stola, v prípade problémov s lakťom sa práve v lakti ozve veľmi silná bolesť.

Cviky na tenisový lakeť

S bolesťou vám pomôže aj špeciálne cvičenie na prekrvenie prstov a ďalších častí ruky. Okrem tenisového lakťa je toto cvičenie vhodné aj pri karpálnom tuneli či brnení prstov. Využiť ho môžete ako prevenciu, preto si naň počas stereotypných činností nájdite chvíľku.

-        Preťahovanie ruky. Vhodné je krúženie nielen zápästia, ale celého predlaktia. Ruky natiahnite a rotujte s nimi. Prsty na rukách môžete pretrepať.

-        Posaďte sa, prípadne je možné cvik vykonávať aj pri kľačaní na štyroch na zemi, preťahovanú ruku oprite o stôl či podlahu tak, aby prsty smerovali k vášmu telu.

-        Zdvihnite ruku nad hlavu a ohnite ju v lakti tak, aby vám dlaň dosiahla na chrbát. S pomocou druhej ruky ľahko pritlačte lakeť smerom k hlave, až do momentu, kým necítite mierne napätia v tricepseoh. Držte 15 – 30 sekúnd a opakujte na druhej ruke.

-        Oblasť predlaktia a zápästia posilňujte. Vhodné je napríklad pri kancelárskej práci stláčanie posilňovacieho kolieska, chôdza so záťažou, prípadne zdvihy predlaktia s jednoručnou činkou.

V prípade, že si nie ste istí, či cviky na tenisový lakeť vykonávate správne, pozrite sa na internet, kde nájdete celý rad videí. Najlepšie je však navštíviť fyzioterapeuta, ktorý na všetko dohliadne a poradí vám.

Ako predchádzať bolesti tenisového lakťa?

Ak sa bolesť objavuje ako dôsledok práce na počítači, je najvyšší čas na úpravu pracovného miesta. V opačnom prípade sa problémy môžu časom zhoršovať. Ako na to?

-        Klávesnicu nezdvíhajte, zadná časť by nemala byť podopretá, aby nebolo zápästie ohnuté.

-        Myš by mala byť ergonomická. Existujú aj špeciálne opierky a podložky lakťa, ktoré vám pomôžu zmierniť bolesť.

-        Vhodné je pri práci striedať polohy. S tým vám pomôže ergonomický polohovateľný stôl. Tým, že budete pri práci striedať sedenie a státie, zmeníte polohu celého tela, teda aj vášho lakťa a zápästia. Nebude tak dochádzať k preťažovaniu ako vtedy, keď pri práci sedíte stále len v jednej polohe.

Ako, ako aj v prípade iných ochorení, platí, že najlepšou prevenciou je zdravý životný štýl s dostatkom pohybu. V prípade tenisového lakťa ale pomôžu aj režimové opatrenia týkajúce sa práce.

Text: Mgr. Markéta Veselá

Zdroj fotografií: Canva.com

Mgr. Markéta Veselá, Ph.D.
Mgr. Markéta Veselá, Ph.D.

Jej životnú cestu vždy určovala láska k literatúre a písaniu. Vyštudovala Bohemistiku a Dejiny českej novšej literatúry. Následne sa vydala na dráhu redaktorky, už desať rokov píše články, príbehy, rozprávky a iné texty všetkého druhu. Voľný čas rada trávi so štetcom v ruke. Téma polohovateľných stolov ju zaujalo preto, že pri tvorbe slovom, ale aj farbou je niekedy potrebné sa poriadne roztiahnuť.

20 € na nákup