Jarní výprodej: 20 % na vybrané polohovacie stoly a ergonomické stoličky! Platí len do 21.4. alebo do vypredania zásob.

Zdravotné problémy s chrbtom majú aj deti

Problémy s chrbtom trápi čoraz častejšie nielen dospelých, ale aj deti. Čo ich spôsobuje a ako sa im dá vyhnúť?


Stále viac detí v súčasnosti trápia zdravotné problémy s chrbtom. Nejde len o to, že ich chrbát bolí, ale s preťaženou chrbticou súvisí aj nárast bolesti hlavy a ďalšie problémy. Všetko, samozrejme, súvisí s pasívnym životným štýlom (často celej rodiny), preťažovaním chrbtice a zanedbávaním ergonómie pri učení či trávení voľného času. „To všetko spôsobuje vznik svalových dysbalancií,“ hovorí fyzioterapeutka Mgr. Lucia Alblová. Práve tieto svalové dysbalancie spôsobujú nesprávne držanie tela či skoliózu chrbtice.

Nejčastejšie rizikové faktory vzniku problémov s chrbtom u detí

Sedavý spôsob života

Dlhodobé zotrvávanie v jednej polohe s povolenými svalmi predovšetkým posediačky (ale taktiež napríklad poležiačky či „skrútene“ na zemi v akomsi predklonenom polosede) deformuje kosti a stavce. Dochádza ku skracovaniu svalov a negatívne sú ovplyvnené aj nervy, ktoré chrbticou prechádzajú.

Riešenie: „Spolu s deťmi sa snažte tráviť voľný čas aktívne a čo najprirodzenejším spôsobom,“ radí Mgr. Lucia Alblová. Často choďte pešo (ideálne v prírode), podporujte „chodenie von“ (teda spoločné hranie sa detí vonku), naučte ich hry svojej mladosti – vybíjanú, „Janko, vstávaj hore“, „Rybičky, rybičky, rybári idú“, naučte ich skákať hru škôlka, skákať s loptou a so švihadlom, prípadne preskakovať gumu a podobne. Počas pobytu doma dbajte na to, aby dieťa striedalo sed s inými polohami častejšie, prípadne si spoločne zatancujte na obľúbenú hudbu.

 

Nevhodný stôl a stolička na školské povinnosti

Nesprávna výška stola a sedadla stoličky či príliš labilné operadlo môžu výrazne prispieť k nesprávnemu sedeniu dieťaťa v dobe, keď si píše úlohy a pripravuje sa do školy.

Riešenie: Zariaďte svojmu školákovi detskú izbu vhodným nábytkom. Vyberte predovšetkým ergonomickú stoličku a najlepšie urobíte, keď siahnete po kombinácii s polohovacím stolom. V závislosti na tom, ako bude dieťa rásť, bude potrebné upravovať výšku stola. Dieťa zároveň naučíte pri stole správne sedieť – s obomi chodidlami na zemi, nohami ohnutými v kolenách v pravom uhle, chrbtom opretým o operadlo.

 

Príliš ťažká školská taška

Samotná taška (aktovka, batoh) by mala spĺňať požiadavky na ergonómiu (rozloženie hmotnosti nákladu) a sama by mala prázdna vážiť maximálne 1 200 gramov. Celkovo by pritom malo dieťa na chrbte nosiť maximálne 10 – 15 % svojej hmotnosti (napríklad dieťa s váhou 40 kilogramov by malo nosiť maximálne 4 – 6 kg, 50-kilové dieťa maximálne 5 – 7,5 kg a tak ďalej).

Riešenie: Pravidelne kontrolujte dieťaťu hmotnosť jeho školskej tašky a na prvom stupni aj obsah, aby v nej nenosilo zbytočnosti. Ak je to možné, dohodnite sa so školou, či by si nemohlo učebnice nechávať v škole (prípadne mu zaobstarajte učebnice v dvoch výtlačkoch). V školách, kde je bezbariérový prístup, je riešením taška na kolieskach.

Zlozvyky

Nosenie ťažkej aktovky na jednom ramene výrazne prispieva k vzniku skoliózy (vybočenie chrbtice do strany). Hrbenie sa nad mobilnými telefónmi s „vystrčenou“ hlavou zasa preťažuje krčnú chrbticu a neustále celkové povolenie držania tela s oslabeným stredom trupu ohrozuje okrem chrbta aj vnútorné orgány, ktorým chýba opora a sú neadekvátne stláčané v brušnej dutine.

Riešenie: Kedysi bolo samozrejmosťou, že rodičia a pedagogickí pracovníci dbali u detí na správne držanie tela. Dnes má napomínanie „Narovnaj sa!“ punc stredoveku a nie je vôbec populárne. Je to však možné urobiť aj láskavejšou formou. Stačí im povedať, aby si predstavili, že majú uprostred hrudníka svetielko, ktoré rozsvietia tým, že hrudník vypnú. Kedykoľvek poviete: „Rozsvietime svetielko!“ a vypnete hruď, dieťa vás rado napodobní.

Jednostranné športy

Aj keď dieťa športuje, často pre neho vyberú rodičia aktivitu, ktorá zaťažuje len jednu stranu tela (napríklad tenis a ďalšie športy na jednu ruku), prípadne len jednu časť tela (napríklad futbal). Pre deti nie sú vhodné ani športy, ktoré preťažujú, prípadne nejakým spôsobom deformujú chrbticu (akrobacia, balet, kulturistika a podobne).

Riešenie: Ak napriek tomu chcete, aby dieťa robilo jednostranný šport, zabezpečte mu pohybovú kompenzáciu, dávajte pozor, či sa výrazne neposilňuje len jedna strana tela, prípadne mu zabezpečte rehabilitačnú starostlivosť s cvičením.

 

Nadváha

Každé štvrté dieťa u nás trpí nadváhou. Je to alarmujúce aj z hľadiska chrbtice, ktorá nie je na takú záťaž pripravená a vyvinutá. Keďže nadváha vzniká absenciou pohybových aktivít a vysokokalorickou stravou, je to začarovaný kruh a celá situácia môže mať aj negatívny dopad na psychiku dieťaťa.

Riešenie: Dostatkom pohybu a racionálnym jedálničkom predchádzajte u svojich detí vzniku nadváhy. Náprava už vzniknutej nadváhy aj zdravotných problémov s chrbticou je behom na dlhú trať.

Autorka: Mgr. Eva Suchomelová

Zdroj fotografií: Canva.com

Mgr. Eva Suchomelová
Mgr. Eva Suchomelová

Svoj pracovný čas delí medzi výuku a písanie. V rámci Pravopisnej posilňovne trénuje deti i dospelých v českom pravopise. Okrem toho už viac než dve desaťročia píše o životnom štýle, zdraví, pohybe, výžive a mnohých ďalších témach. Je tiež autorkou textov už 4 dielov literárnych maľovánok. Z toho je zjavné, že trávi mnoho času za počítačom a musí riešiť negatívne dopady sedavého zamestnania na svoje zdravie. Preto ju zaujala téma zdravej práce na počítači v kombinácii s polohovacími stolmi.

20 € na nákup