Posledná šanca! Jarní výprodej: 20 % na vybrané polohovacie stoly a ergonomické stoličky! Platí len do 25.4. alebo do vypredania zásob.

Ako vybrať prvý stôl pre dieťa a nešliapnuť vedľa

Vyrástol z vášho bábätka naraz predškolák? Trávi vaše dieťa pri stole stále viac času? Vidíte, ako sa pri malom stolíku stále viac hrbí? Potom je čas zaobstarať mu vlastný stôl. Je ale dobré držať sa pri výbere rád odborníkov.


Ako vyzerá správny sed

Správna pozícia tela pri sedení je presne popísaná. V ideálnom sede by (nielen) dieťa malo sedieť uvoľnene s rukami podoprenými stolom, ramená i zápästie by mali byť voľné bez napätia. Ruky by mali mať v lakti uhol trochu vyšší ako 90°, podobne ako nohy v kolenách. Chodidlá by sa mali celou plochou opierať o podlahu. Stehná majú mať oporu v podsedáku stoličky do dvoch tretín dĺžky, opierka stoličky má kopírovať celú chrbticu.

 

Polohovací stôl ako ideálne riešenie

Aby dieťa mohlo sedieť správne, potrebuje mať stôl aj stoličku zodpovedajúcu veľkosti a výške. Na to je ideálny polohovací nábytok, ktorý sa dá jednoducho nastaviť presne do tej výšky, ktorú potrebujete. „Základným pravidlom je, aby stôl a stoličky rástli s deťmi. V žiadnom prípade sa dieťa nemá prispôsobovať veľkosti nábytku,“ upozorňuje fyzioterapeutka Radka Mariánková.

Výškovo nastaviteľný stôl je ideálnym riešením práve pre deti, pretože po každých letných prázdninách sa nemusíte ponáhľať s výberom nového stola, ale stačí len polohovací stôl prenastaviť do správnej výšky. Stôl tak zakúpite pre predškoláka, ale bude mu slúžiť mnoho ďalších rokov. Vstupné náklady sa síce môžu zdať na prvý pohľad trochu vyššie ako pri bežnom nábytku, ale investícia sa vám vráti v čase aj v kvalite držania tela vášho dieťaťa.

 

správne sedenie

 

Prečo je správne sedenie dôležité

Väčšina detí dnes trávi pri stole aj hodiny denne. Preto je potrebné vybrať kvalitný stôl aj stoličku, ktoré budú zodpovedať veľkosti a potrebám dieťaťa. Správne vybraný stôl má pozitívny vplyv aj na učenie a sústredenie. „Keď bude dieťa kvalitne sedieť, nebude ho bolieť chrbát, bude mať uvoľnené ruky, jeho práca alebo napríklad kresba bude kvalitnejšia a bude ho viac baviť. Pri správnom sede dieťa tiež lepšie dýcha, takže má viac okysličený mozog,“ hovorí fyzioterapeutka Radka Mariánková. Nesprávnym sedom sa naopak preťažujú svalové skupiny, ktoré sú zodpovedné za správne držanie tela a kvalitný dych. U detí sa pohybové stereotypy a držanie tela ešte len vytvárajú a je dôležité ich zafixovať v ideálnej podobe.

 

Stolička, gymnastická lopta alebo kľak

K zdvíhaciemu stolu potom pre ideálny efekt kúpte aj polohovaciu stoličku, pretože aj výška stoličky nebude po čase dieťaťu vyhovovať. Podobne ako pri stole nastavíte výšku stoličky podľa aktuálnej potreby a ušetríte si tak starosti s výberom novej vždy, keď vaše dieťa povyrastie.

Pri výškovo nastaviteľnom stole môžu deti striedať pozície, rozhodne nemusia iba sedieť. „Dieťa môže pri práci pokojne stáť, to je výhoda polohovacích stolov,“ hovorí fyzioterapeutka Mariánková. Okrem sedenia na stoličke a státia sa dá využiť aj veľká gymnastická lopta alebo je možné pri stole aj kľačať. Všetky pozície je ale nutné vykonávať správne, striedať ich, a predovšetkým si robiť časté prestávky na pretiahnutie tela.

 

Lovci, zberači a „sedači“

Ani najlepší polohovací stôl a stolička ale nenahradí pohyb, ktorý naše telo potrebuje na správne fungovanie. S dlhodobým sedením totiž evolúcia nepočítala. „Stále sme viac lovci a zberači ako „sedači“. V sede trpíme, naše telo bolo projektované na pohyb a množstvo telesných systémov s pohybom ako podporným prostriedkom počíta,“ upozorňuje fyzioterapeutka Kateřina Honová. „Keď už teda musíme sedieť, snažme sa sedieť s rešpektom k ergonómii. A nezabúdajme na to, aby deti mali po učení dostatok spontánneho pohybu,“ dopĺňa Kateřina Honová.

 

Mgr. Martina Plátová
Mgr. Martina Plátová

Číta. Píše. Číta o písaní, píše o čítaní. Ale aj o iných veciach. Ukulele trénuje jej trpezlivosť a vytrvalosť. Joga pomáha pochopiť, že je dobré rešpektovať potreby tela. Ako žiť v civilizovanom svete a obmedziť vplyv nezdravých civilizačných návykov je jej veľká téma.

20 € na nákup