Posledná šanca! Jarní výprodej: 20 % na vybrané polohovacie stoly a ergonomické stoličky! Predlžujeme len do 28.4. alebo do vypredania zásob.

Ako znížiť vysoký krvný tlak prirodzene?

Máte zvýšený krvný tlak? Viete, že na dosiahnutie jeho zníženia sa nemusíte každý deň napchávať množstvom medikamentov, ale je možné zvoliť aj prirodzenejšiu cestu? Skúste to zmenou životného štýlu a uvidíte, že lieky budete môcť obmedziť, prípadne úplne vysadiť. Prinášame niekoľko tipov, ako na to.


Máte zvýšený krvný tlak? Viete, že na dosiahnutie jeho zníženia sa nemusíte každý deň napchávať množstvom medikamentov, ale je možné zvoliť aj prirodzenejšiu cestu? Skúste to zmenou životného štýlu a uvidíte, že lieky budete môcť obmedziť, prípadne úplne vysadiť. Prinášame niekoľko tipov, ako na to.

 

Čo je to vysoký krvný tlak?

Vysoký krvný tlak, respektíve hypertenzia, trápi každého tretieho z nás. Klamlivé je na ňom predovšetkým to, že nebolí. Takmer o ňom nevieme. Ale pritom ide o tikajúcu časovanú bombu. Ak sa hypertenzia nelieči, môže skončiť infarktom, mŕtvicou a inou kardiovaskulárnou chorobou s veľmi vážnymi následkami.

 

Hlavná je porada s doktorom

Zvýšený krvý tlak môže byť symptómom nejakej inej choroby. Vždy je preto kľúčová konzultácia s doktorom. Bez jeho vedomia nikdy lieky na tlak neznižujte, respektíve nevysádzajte. Absolvujte pravidelné kontroly a merania a preberte s ním, ktorá z uvedených prírodných metód by mohla byť tá pravá práve pre vás.

 

Ako sa meria krvný tlak?

Tlak v našej krvi je určovaný tepom srdca. Správny tlak zabezpečuje, že sú svaly a orgány zásobené dostatkom kyslíka a živín. Je normálne, že počas dňa tlak kolíše. Odvíja sa to od fyzickej aktivity, ale aj miery stresu. K zvýšeniu dochádza aj vtedy, keď nás niečo bolí. Naopak, tlak klesá vtedy, keď sme v pokoji či spíme.

Aj z tohto dôvodu používajú doktori na posúdenie hypertenzie špeciálny prístroj, ktorý nosí človek po dobu 24 hodín. Až z výsledkov celodenného merania je možné určiť riziko hypertenzie. V ordináciách nás totiž často postihuje takzvaný efekt bieleho plášťa. Vtedy nám tlak vyskočí smerom nahor už len z toho dôvodu, že sme u doktora.

 

Aký je normálny krvný tlak?

Pri krvnom tlaku rozlišujeme dve hodnoty: systolickú a diastolickú. Ide o dve čísla oddelené lomkou. Prvá, vyššia, hodnota ukazuje na tlak pri sťahovaní ľavej srdcovej komory a distribuovaní krvi do veľkého obehu. Druhá hodnota zobrazuje tlak, ktorý je daný odporom krvného riečiska, pretože v tejto fáze srdce nepumpuje, ale odpočíva. Ideálny krvný tlak je do 140/90 mm Hg. Ak je vyšší, hovoríme o hypertenzii. Naopak, ak je tlak výrazne nižší, nie je to síce pre náš organizmus také nebezpečné, ale nízky tlak často sprevádzajú nepríjemné prejavy (únava, mdloby, závraty).

Normálny krvný tlak

 

Aké sú najčastejšie príznaky hypertenzie?

Vysoký krvný tlak je pre naše telo nebezpečný, obzvlášť v prípade, ak ide o dlhodobý stav. Dochádza totiž k poškodeniu tepien a k ďalším zdravotným komplikáciám. Hypertenzia môže doprevádzať aj iné ochorenia, ale v mnohých prípadoch sa stáva, že sa príčinu nepodarí odhaliť, a tak je samotný vysoký krvný tlak označený za ochorenie. Nebezpečné na vysokom krvnom tlaku je, že sa prejevuje až vtedy, keď už prišlo k poškodeniu orgánov. Spočiatku o ňom roky nemusíte vôbec vedieť, ak nechodíte pravidelne k doktorovi.

 

Varovné signály:

-        závraty

-        krvácanie z nosa

-        tachykardia, búšenie srdca, bolesť na hrudi

-        poruchy zrakového spektra

-        bolesť hlavy

-        opuchy končatín

-        nespavosť

-        dýchavičnosť

-        únava

-        brnenie prstov na rukách a nohách

-        zvonenie či hučanie v ušiach

 

Aké sú príčiny hypertenzie?

Na vine je hneď niekoľko faktorov. Veľkú rolu zohráva dedičnosť, prekonané ochorenia a celkový stav organizmu. Do určitej miery sa však na jej vzniku podieľame aj my sami. Ide predovšetkým o nezdravý životný štýl. K rozvoju hypertenzie prispieva:

-        nadmerné solenie

-        konzumácia alkoholu

-        veľké množstvo mastných jedál

-        nedostatok pohybu

-        nadváha

-        stres

-        fajčenie

 

8 spôsobov, ako tlak jednoducho znížiť

Existuje niekoľko možností, ako na znížení vysokého krvného tlaku zapracovať. Vaše telo vám rozhodne poďakuje!

 

 1.     Prirodzený pohyb a cvičenie

Odborníci tvrdia, že by sme denne mali urobiť aspoň desaťtisíc krokov. Výskumy však ukázali, že mnohí z nás za deň prejdú ledva dva kilometre. Najlepším spôsobom je zahrnúť pohyb do každodennej rutiny. Každé zhodené kilo vám totiž pomáha aj so znižovaním krvného tlaku.

Cvičiť a hýbať sa dá aj v kancelárii. Skúsiť môžete výškovo nastaviteľné stoly. Ak budete striedať pozíciu posediačky a postojačky, zvýšite spotrebu kalórií, ale dokonca budete aj produktívnejší. A ako čerešnička na torte vás prestane bolieť chrbát z neustáleho sedenia.

 

2.     Zvoľte ten správny jedálniček

Všetci samozrejme vieme, že by sme mali jesť zdravo. Na vysoký krvný tlak má nepriaznivý vplyv predovšetkým nadmerné solenie. Optimálna spotreba soli na deň a človeka sa odhaduje na 3 až 4 gramy. V skutočnosti však túto hodnotu prekročíme niekoľkonásobne. Na vine sú predovšetkým hotové jedlá, ale aj údeniny, syry či kupované pečivo. Preto by sme mali:

-        čítať zloženie jedál

-        vyhnúť sa polotovarom

-        soľ nahradiť čerstvými bylinkami

-        vyhýbať sa údeninám a tvrdým syrom

Na druhú stranu existujú aj potraviny, ktoré podľa výskumov prispievajú k zníženiu tlaku. Je to napríklad cvikla, kivi, hrozienka, melón, orechy, kajenské čierne korenie či nesladené kakao.

 

3.     Relaxujte

Stres je veľmi subjektívna emócia. To, čo privádza jedného k šialenstvu, necháva druhého úplne chladným. Naučte sa vidieť pozitíva aj v tom, čo je na prvý pohľad negatívne. Nájsť vnútorný pokoj vám pomôže dychové cvičenie, jóga, meditácia, progresívna relaxácia. Je len na vás, čo vám najviac vyhovuje.

 

4.     Vyskúšajte akupresúru

Niektoré výskumy naznačujú, že aj samotná stimulácia reflexných bodov môže znižovať krvný tlak. Západní doktori však v tomto prípade ostávajú obozretní. Tak či onak, akupresúre pripisujú to, že dokáže telo celkovo uvoľniť a zmierniť problémy.

 

5.     Darujte krv

Urobte dobrý skutok a pomôžte aj svojmu zdraviu. Pravidelné darovanie krvi pomáha podľa výskumov znižovať krvný tlak. Postačí, keď sa darovať vydáte len štyrikrát ročne a tlak pôjde dole.

 

6.     Masírujte krk a šiju

Niektoré štúdie uvádzajú, že masáž šije má pozitívny vplyv na hodnotu krvného tlaku. To z toho dôvodu, že krčné svaly sú prepojené s oblasťou mozgu, ktorá riadi funkcie srdca.

Skúsiť môžete aj jednoduché cviky, ktorými si šiju pretiahnete.

 

7.     Vydajte sa do sauny

Pravidelné saunovanie pomáha optimalizovať hodnoty krvného tlaku. Je však dôležité vybrať si taký štýl saunovania, ktorý je šetrný k vášmu krvnému obehu. To znamená teploty medzi 45 až 60 °C s vlhkosťou 40 až 55 %. Je tiež lepšie sa vyhnúť studenej sprche, prípadne skákaniu do studeného bazénika. To je vhodné len pre tých, ktorí majú srdce úplne zdravé.

 

8.     Buďte šťastní

Množstvo výskumov a štúdií dokazuje, že šťastní a spokojní ľudia sú celkovo menej chorí. A taktiež ich menej často trápia problémy so srdcom či krvným tlakom. Avšak – ako byť šťastnejší? Môžete vyskúšať niektorý z týchto tipov:

-        ráno sa na seba usmejte v zrkadle a cestou do práce sa usmejte aspoň na troch ľudí, ktorých stretnete

-        píšte si denník vďačnosti, v ktorom si budete pripomínať aj to, čo sa vám v ten deň podarilo

-        snažte sa každý deň urobiť aspoň malý dobrý skutok

 

Chce to len trochu chcieť

Z vyššie napísaného vyplýva, že na znižovanie vysokého krvného tlaku stačia zdanlivo len maličkosti. Uvidíte, že keď ich zaradíte do svojho každodenného plánu, tlak pôjde nadol. Stačí, keď budete lepšie jesť, viac sa hýbať a budete šťastní z toho, čo ste v živote dosiahli.

Autorka: Mgr. Markéta Veselá, Ph. D.

Zdroj fotografií: Canva.com

Mgr. Markéta Veselá, Ph.D.
Mgr. Markéta Veselá, Ph.D.

Jej životnú cestu vždy určovala láska k literatúre a písaniu. Vyštudovala Bohemistiku a Dejiny českej novšej literatúry. Následne sa vydala na dráhu redaktorky, už desať rokov píše články, príbehy, rozprávky a iné texty všetkého druhu. Voľný čas rada trávi so štetcom v ruke. Téma polohovateľných stolov ju zaujalo preto, že pri tvorbe slovom, ale aj farbou je niekedy potrebné sa poriadne roztiahnuť.

20 € na nákup