Posledná šanca! Jarní výprodej: 20 % na vybrané polohovacie stoly a ergonomické stoličky! Platí len do 25.4. alebo do vypredania zásob.

Očná joga

Očná joga je predstavenie preventívneho cvičenia, ale aj akútnej pomoci aj pri únave našich očí, pri sústredení sa na krátku vzdialenosť. Väčšina z nás už očnú únavu pociťuje každý deň z dôvodu používania moderných technológií, vyššieho stresového vypätia a potreby dlhodobej sústredenosti.


Únava očí sa najčastejšie prejavuje suchosťou očí, začervenaním, môže dochádzať k rozmazanému či dvojitému videniu, napätiu v očných viečkach, tik, bolesť hlavy, častú únavu a v dôsledku aj nespavosť.

Tak ako akékoľvek cvičenie nám pomáha k fyzickému zdraviu, tak očná joga nám pomáha k udržovaniu našich očí v dobrej kondícii. Očné cvičenie zlepšuje koordináciu očí, napomáha k lepšej výžive očného tkaniva, posilňuje náš zrak a chráni nás pred nosením okuliarov. Vedeli ste, že každý štvrtý v našom okolí už bežne nosí dioptrické okuliare?

Poďme spoločne predísť možnosti nosiť dioptrické okuliare a niekoľkokrát týždenne si zacvičme pár užitočných cvikov, ktoré nás ochránia pred každodenným stereotypom.

 

Krátke precvičovanie:

Pomalé žmurkanie a zaostrovanie

-        Pri pomalom žmurkaní sa sústredíme prevažne na svoj vlastný dych. Dýchame pomaly a zhlboka. Nadýchneme sa a niekoľkokrát zažmurkáme bez toho, aby sme sa pozerali na konkrétny predmet. S výdychom potom oči zatvoríme, uvoľníme sa a pomaly vypúšťame všetok vzduch z pľúc.

 

-        Cieľom tohto cviku, je prerušenie dlhodobého zaostrenia na blízko.

 

Zaostrovanie

-        Pred tvár si cca do vzdialenosti 15 cm priložíme prst alebo predmet, pričom tento predmet by mal byť nehybný. Zároveň si vyberieme v jednoducho vzdialenejší predmet (stolička, roh miestnosti, kvetina). Striedavo zaostrujeme na blízky a vzdialený predmet.

 

-        Cieľom je zlepšiť zaostrovanie a podporiť tok živín do očí.

 

Uvoľňovanie

-        Zavrieme oči, mierne predkloníme hlavu a vedome uvoľňujeme oblasť očí po dobu 10 až 30 sekúnd. Nezabúdajme ani na cviky uvoľňovania krčnej chrbtice (ktoré sme už spomenuli v Office joge).

 

Zostava očných cvikov:

 

Precvičovanie očných svalov

-        Tento cvik vykonávame na základe vedomého dýchania. S hlbokým nádychom sa sústredíme na koreň nášho nosa a s výdychom potom na špičku nosa. Druhým cvikom smerujeme pri nádychu pohľad vpravo as výdychom pohľad vľavo.

 

-        Tieto dva cviky opakujeme vždy 10 krát.

 

Krúženie očí

-        Opäť sa vedome zameriame na vlastný dych. S nádychom sa pozrieme hore a pri výdychu otočíme oči vpravo dole. S ďalším nádychom náš pohľad smeruje nahor a s výdychom doľava. S ďalšími nádychmi a výdychmi opisujeme rovnaký kruh.

 

-        Tento cvik opakujeme 6 krát

 

Centrálna fixácia oka

-        Posledným cvikom zostavy je tzv. centrálna fixácia. Vezmeme si akýkoľvek tlačený text a uprostred akéhokoľvek riadku si nájdeme „slovo“. Vzdialenosť očí od papiera je taká, ktorá najlepšie vyhovuje našim potrebám. Sústredíme sa na vybrané slovo a po chvíľke zavrieme oči. Slovo na ktoré sme sa sústredili si predstavíme výraznejšie oproti okolitému textu. Po chvíľke otvoríme oči a postup niekoľkokrát opakujeme.

 

-        Tento cvik je možné modifikovať a hrať sa s ním. Tj. zameriame sa na slovo a odoberáme písmenká, až skončíme na jednom písmenku.

-        Tento cvik je vykonaný správne, pokiaľ nám text príde zreteľnejší oproti ostatnému textu.

 

Julie Gotschyová

Zdroj foto: Canva

20 € na nákup