Jarní výprodej: 20 % na vybrané polohovacie stoly a ergonomické stoličky! Platí len do 21.4. alebo do vypredania zásob.

Riziká práce na počítači, ktoré vás prekvapia!

Trávite veľkú časť svojho pracovného času pri počítači? A viete, aké zdravotné riziká vám pri práci na počítači hrozia? Je ich hneď niekoľko, ale našťastie sa im dá predchádzať vhodným pracovným prostredím aj dodržiavaním hygieny práce.


Možno ste si to už tiež všimli: pokiaľ dlho pracujete na počítači, dostaví sa únava, bolesť hlavy, stuhnutosť šije, pálenie očí. Ak budete tieto signály zanedbávať, zarobíte si na chronické zdravotné problémy. Dôležité je vedieť, ktoré časti tela sú najviac ohrozené a aktívne vzniku problémov predchádzať. Vezmime to od hlavy po päty:

 

1. Oči

Zrak, namáhaný dlhými hodinami pozerania do obrazovky, môže začať trpieť syndrómom počítačového videnia (CVS). Ide o dočasný stav zhoršenia zraku, ktorý sa prejavuje podráždenosťou očí, ich pálením, slzením, niekedy aj pocitom suchých očí. Znižuje sa schopnosť zaostrenia, takže človek potom vidí rozmazane alebo dvojito. Príznaky odznejú, akonáhle človek preruší prácu a prestane sledovať akýkoľvek monitor či displej (teda aj mobil či tablet). Rovnako tak oči zaťažuje nevhodná vzdialenosť od monitora, ktorá by mala byť minimálne 40 cm a horný okraj obrazovky by mal byť v úrovni vašich očí. Správnu výšku monitora je možné zaistiť rôzne, ale pohodlne to zvládnete, ak pri práci používate polohovací pracovný stôl.

 

2. Krk a ramená

Ľudia najčastejšie pri práci s počítačom sedia, čo vedie k preťažovaniu chrbtice. Najviac trpia krk a ramená, ktorých svaly často pri dlhom zotrvávaní v neprirodzenej polohe zatuhnú. Často v tejto oblasti vznikajú blokády, ktoré môžu viesť až k chronickým problémom. Predísť tomu je možné, ak začnete striedať prácu posediačky s prácou postojačky a tiež pohybom. Keď si urobíte pri práci na počítači pravidelné prestávky spojené s pretiahnutím či malou prechádzkou, už 5 minút urobí divy. Ideálne je zaradiť aspoň raz týždenne aj intenzívnejšiu pohybovú aktivitu v dĺžke 1-2 hodín, prípadne každodennú 30-minútovú svižnú prechádzku prírodou.

prechádzka prírodou

 

3. Ruky

Poznáte RSI alebo syndróm z opakovaného namáhania? Vzniká neustálym opakovaním drobných pohybov, zlou polohou tela pri sedení a nepretržitým svalovým napätím počas práce na počítači. Postihuje najmä horné končatiny a môže sa prejaviť poškodením šliach a prstov, problematickou hybnosťou ramenného pletenca a tenisovým lakťom. Ako sa tomu vyvarovať? Dôsledne dbať na ergonómiu práce na počítači. Vybrať si vhodnú stoličku a správne ju nastaviť, uľahčiť si prácu pomocou polohovacieho stola, podkladať si ruku, ktorá pohybuje myšou, gélovým vankúšikom (existujú podložky pod myš s integrovaným vankúšikom pod zápästie) atď.

 

4. Psychika

Nezanedbateľnou súčasťou úspešnej, efektívnej a zdraviu nepoškodzujúcej práce na počítači je tiež vyrovnaná psychika. Napodiv aj pre ňu predstavuje práca na počítači predovšetkým v administratívnom prostredí výraznú záťaž. Jedným z rizík je syndróm nezdravých budov (SBS), ktorý postihuje o trochu viac ženy. Dôsledkom je emočná labilita, náhle zmeny či dlhodobé poklesy nálad, vedúce až k depresii, poruchy sústredenia a časté pocity únavy. Okrem sociálnych faktorov (vzťahy na pracovisku) je možné ovplyvniť aj pracovné prostredie. Často vetrajte, pokiaľ je to možné, prípadne sa choďte aspoň na chvíľku prejsť na čerstvý vzduch. Pohyb všeobecne prispieva k vyššej odolnosti psychiky a je najrýchlejšou cestou k získaniu duševnej rovnováhy, zvýšeniu koncentrácie a zlepšeniu nálady. Robte si teda pravidelné prestávky počas práce a zaraďte do nich pár osvedčených cvikov: pretiahnutie postojačky, predklony, niekoľko drepov, úklony trupu do strán či otáčanie trupom s rukami v bok. Možno prídete aj na ďalšie, ktoré vám urobia dobre, stačí trochu počúvať svoje telo.

20 € na nákup