Posledná šanca! Jarní výprodej: 20 % na vybrané polohovacie stoly a ergonomické stoličky! Predlžujeme len do 28.4. alebo do vypredania zásob.

Aké rozmery by mal mať stôl do kancelárie: výška, šírka aj dĺžka stola

Nejde len o nepodstatné čísla na metri. Tieto parametre môžu ovplyvniť nielen vaše pohodlie, ale podstatný dopad majú aj na zdravie, produktivitu a spôsob, akým vám celkovo pôjde práca od ruky. Poďme sa preto spoločne pozrieť, aké rozmery sú na správne sedenie a prácu dôležité.

Trikrát merajte a až potom nakupujte

Možno si hovoríte, že sa dnes všetko rieši až príliš a proste stačí prísť do predajne nábytku a vybrať si prvý stôl, ktorý vám padne do oka. V prípade, že však chcete urobiť čo najviac pre svoje telo ale aj myseľ, predsa len sa na malý moment zastavte. Prinášame vám hneď dva podstatné dôvody, prečo by ste si mali dať s výberom stola a jeho rozmerov na čas:

1. Podporuje správne držanie tela

V prípade, že pri stole trávite denne niekoľko hodín a podceníte jeho ergonomické nastavenie, môžu sa už čoskoro objaviť zdravotné problémy. Tie sú dané predovšetkým uhlovým nastavením v jednotlivých kĺboch pri sedení či počas státia.

Tip:  „Zdravotné problémy, ktoré vznikajú nesprávnym nastavením pracovného prostredia, sa reťazia od stredu nášho tela smerom k dolným aj horným končatinám. Najčastejšie hovoríme o stuhnutých či boľavých ramenách, ale typické je aj preťaženie svalov v oblasti lakťov a predlaktia, prípadne vznik syndrómu karpálneho tunela. Ak sa bližšie pozrieme na problémy smerujúce k dolným končatinám, zistíme, že vás v tejto oblasti môžu potrápiť aj bolesti a znížená hybnosť v bedrových kĺboch a kolenných kĺboch, prípadne časté kŕče či opuchy lýtiek a členkov,“ hovorí fyzioterapeutka Mgr.Gabriela Pelánová z projektu @fyziodokanclu. 

2. Správne štrukturovaný pracovný priestor zvyšuje našu produktivitu

Stôl by teda mal byť dostatočne veľký, aby sa naň zmestili všetky potrebné pracovné nástroje a ladil aj so zvyškom miestnosti. Jednoducho povedané – ide o to, aby ste sa pri stole cítili dobre. Samostatnou kapitolou je následne poriadok na stole. Hovorí sa, že keď máte uprataný stôl, budete mať väčší poriadok aj v hlave a práca vám pôjde lepšie od ruky. Aby to ale tak mohlo byť, musíte mať v prvom rade dostatočne veľký pracovný priestor.

Aký veľký by mal byť pracovný stôl?

Štandardná veľkosť stola je udávaný podľa priemernej výšky človeka (počíta sa so 173 cm), a to 160 cm na dĺžku, 80 cm na šírku a 72 cm na výšku. Bude ale takýto stôl vyhovovať aj vám? Skôr, ako si odpoviete, zamyslite sa nad nasledujúcimi bodmi, ktoré vám s výberom stola môžu pomôcť:

 

  • Ako dlho budete pri stole sedieť alebo stáť? V prípade, že viac ako šesť hodín denne, záleží na každom centimetri pracovnej plochy aj výšky stola. Nároky na sedenie sa menia aj v závislosti na profesii a umiestnení stola (kancelária, dielňa, jedáleň a podobne).
  • Vyberajte aj podľa postavy a veku. Dôležitá je v tomto prípade nielen spomínaná výška, ale aj robustnosť postavy. V prípade detí počítajte s tým, že rastú a spolu s nimi by preto mal rásť aj stôl.
  • Čo všetko bude na stole? Pracujete na počítači s monitorom či dokonca dvomi? Odkladáte si na stôl ďalšie predmety, šanóny, knihy, prípadne ho používate na manuálnu prácu? Plochu si rozvrhnite tak, aby ste mali dostatok miesta aj na manipuláciu a podobne.
  • Aký veľký priestor máte k dispozícii? Pri výbere zohľadnite aj skutočnosť, do akého priestoru má stôl pasovať. Teda nielen to, aby tam sedel štýlovo, ale predovšetkým doň zapasoval rozmermi. Vo výbere tak môžete byť limitovaní aj vonjakšími faktormi.

Zamerané na jednotlivé parametre: výška, šírka, dĺžka stola

Teraz sa zastavme pri každom z rozmerov. Aké sú štandardizované čísla?

Dĺžka stola. V prípade, že vám k práci stačí napríklad len notebook, pohodlne sa zmestíte na stôl s dĺžkou 120 centimetrov. Ak však potrebujete aj niekoľko monitorov, knihy či ďalšie pomôcky, vyberajte stoly s dĺžkou 160 až 180 centimetrov. Vždy by ste sa mali cítiť pohodlne a komfortne. 

Šířka/hloubka stolu. I v tomto případě záleží na tom, co stůl ponese. Pamatujte na to, že mezi obrazovkou vašeho počítače a očima je doporučovaná vzdálenost 45 cm. Standardní je šířka 60 až 80 centimetrů, která bude dostačující u menších obrazovek, jako jsou například 17palcové monitory. Pokud však máte více monitorů, komfortnější bude šířka 100 cm, díky které minimalizujete pohyby hlavy a krku. Na stůl byste si také měli pohodlně položit zápěstí a předloktí.

Výška stolu. Výše uvedené parametry jsou standardizované, v tomto případě však hraje vaše tělesná konstituce největší roli. Důležité je, aby stůl umožňoval ergonomické sezení, vaše předloktí by měla při psaní svírat úhel přibližně 90 stupňů. Pokud vám nevyhovují běžně dostupné stoly, ideální řešení je zvedací polohovací stůl, který se přizpůsobí každé postavě.

Keď jeden nestačí: polohovateľný stôl vyrieši problémy

Keď už si stôl vyberiete, vo väčšine prípadov sú rozmery dané. Lenže čo robiť v prípade, ak stôl kupujete do kancelárie, v ktorej sa zamestnanci striedajú? Prípadne vtedy, keď chcete pri práci občas stáť, pretože vám to potom lepšie „páli“? Tento problém pomôžu vyriešiť výškovo nastaviteľné stoly. Aké výhody so sebou prinášajú? Plocha stolu ostáva väčšinou podobná, ale výšku je možné prispôsobiť buď postave, alebo tomu, či pri práci sedíte či stojíte. Polohovateľný stôl má navyše tú výhodu, že si „pamätá“ naprogramované výšky. Nemusíte tak pri každej zmene stôl zložito nastavovať. Má polohovateľný stôl aj nejakú tú nevýhodu? Jedinou, oproti konvenčným pevným stolom, je ich obstarávacia cena – tá je väčšinou o niečo vyššia. Hovoríme však o investícii do vášho zdravia, ktorá sa vám rýchlo vráti.

Zaujímavé tipy na usporiadanie pracovného stola

Vo filme Ako básnici prichádzajú o ilúzie (ČR, 1985) hovorí o rozvrhnutí pracovnej dosky docent Zajac a prichádza s takzvanou Zajacovou metódou. Vyzerá to, ako keby bolo usporiadanie pracovného miesta hotová veda, ale v mnohých prípadoch na to stačí ísť s rozumom. Na aké ďalšie veci, okrem rozmerov stola, je dobré si pamätať?

Myslite aj na materiál pracovnej dosky stola

Ten vyberajte nielen s ohľadom na priestor, ale jednoducho aj podľa toho, čo je vám príjemné. Dnes sú k dispozícii polohovacie stoly s doskou z masívu, bambusu či s klasickou doskou s rôznymi dekormi a motívmi.

Seďte správne!

Viete, čo je pre správne sedenie najdôležitejšie? Uvedomiť si postavenie svojho tela a pravidelne ho korigovať. Fyzioterapeutka Mgr. Gabriela Pelánová upresňuje, že zdravé sedenie: „Začína kontaktom chodidiel so zemou, vedie celým naším telom a končatinami a končí nastavením krčnej chrbtice, pozíciou hlavy alebo správnym fungovaním kĺbov v čeľusti.“

Ako ďaleko by mala byť obrazovka počítača?

Optimálna vzdialenosť je 45 cm. S metrom však pri stole väčšinou nesedíme. Ako si túto vzdialenosť predstaviť? Monitor by mal byť vzdialený približne na dĺžku vašej ruky. Keď ju natiahnete, dotknete sa obrazovky. Horný okraj monitora by mal byť v úrovni očí, prípadne o niečo nižšie. Vďaka tomu nebudete hlavu zakláňať a zbytočne si tak namáhať krk.

Myslite aj na osvetlenie

K stolu vždy patrí lampa či iný zdroj svetla. Aj v tomto prípade vyberajte obezretne a nechajte si prípadne poradiť od odborníkov. Aj keď sa to na prvý pohľad nezdá, svetlo má veľký vplyv na našu produktivitu a únavu. „Okrem uhlového nastavenia v jednotlivých kĺboch, ktoré významne ovplyvňuje vznik práve spomínaných zdravotných problémov, je dôležité vziať na zreteľ taktiež fakt, že telesné funkcie a celkové držanie tela ovplyvňuje napríklad teplota a kvalita vzduchu v miestnosti alebo kvalita a farba svetla,“ dopĺňa fyzioterapeutka Mgr. Gabriela Pelánová.

Mgr. Markéta Veselá, Ph.D.
Mgr. Markéta Veselá, Ph.D.

Jej životnú cestu vždy určovala láska k literatúre a písaniu. Vyštudovala Bohemistiku a Dejiny českej novšej literatúry. Následne sa vydala na dráhu redaktorky, už desať rokov píše články, príbehy, rozprávky a iné texty všetkého druhu. Voľný čas rada trávi so štetcom v ruke. Téma polohovateľných stolov ju zaujalo preto, že pri tvorbe slovom, ale aj farbou je niekedy potrebné sa poriadne roztiahnuť.

20 € na nákup