Jarní výprodej: 20 % na vybrané polohovacie stoly a ergonomické stoličky! Platí len do 16.4. alebo do vypredania zásob.

Čo pomáha na tenznú bolesť hlavy? Rýchla úľava bez liekov proti bolesti

Tiež sa vám občas stane, že vás prepadne bolesť hlavy a máte pocit, ako keby vám ju niekto zvieral vo zveráku? Pravdepodobne trpíte (rovnako, ako 80 % populácie) tenznými bolesťami hlavy. Dá sa s tým niečo robiť?


Čo je to tenzná bolesť hlavy?

Aj keď vám tento termín nič nehovorí, určite ste sa už s takouto bolesťou stretli. Tenzné bolesti hlavy totiž trápia 80 % populácie, sú to najbežnejšie bolesti hlavy. Slovo tenzná označuje napätie. Bolesť je väčšinou spôsobená napätím svalov. Z výskumov vyplýva, že častejšie trpia takouto bolesťou ženy. Bolesti môžu byť príležitostné, v takom prípade se objavujú len niekoľkokrát za mesiac. Existuje však aj chronická tenzná bolesť hlavy, ktorá postihnutého trápi viac než 15 dní v mesiaci, a to opakovane po dobu 3 mesiacov.  

 

Ako ju spoznať?

Bolesť hlavy nie je nikdy dobré podceňovať. V prípade, že sa u vás opakovane objavujú veľmi silné bolesti hlavy, je vhodné navštíviť doktora, aby vylúčil iné príčiny.

 

Prejavy tenznej bolesti hlavy:

-        bolesť je mierne až stredne silná

-        nezhoršuje sa fyzickou aktivitou

-        je ťažko lokalizovateľná, človek má pocit, ako keby mal hlavu vo zveráku (bolesť prichádza zvonku)

-        bolesti často začínajú v oblasti krku, ale objavujú sa aj na temene či za očami

-        nedostavuje sa zvracanie či závrate (ako je to v prípade migrény), ale môže sa objaviť ľahká svetloplachosť a citlivosť na hluk

-        ďalšie prejavy sú individuálne, záchvaty bolesti môžu trvať hodiny, ale aj celé dni

 

Aké sú jej príčiny?

Presné príčiny nie sú presne známe, ale väčšinou ide o súbor niekoľkých faktorov. Na tenznú bolesť hlavy má vplyv:

-        stres

-        nedostatok pohybu

-        emočné výkyvy a vypäté situácie

-        namáhanie očí

-        nesprávne držanie tela

-        fajčenie

-        nedostatok spánku

-        konzumácia alkoholu

-        dehydratácia

-        hormonálne výkyvy (predovšetkým v prípade žien)

 

nedostatok spánku

 

Ako sa tenzná bolesť lieči?

Keď nás niečo bolí, automaticky siahneme po liekoch na bolesť. Ich pravidelné a časté užívanie má však množstvo nežiadúcich účinkov. Zajímavé je, že ak beriete analgetiká naozaj často, môžu bolesť hlavy vyvolávať aj ony samotné. Ak vás teda bolí hlava, existuje aj iné riešenie. Skúsiť môžete buď prírodné prostriedky, prípadne iné metódy.

 

Esenciálne oleje

Majú podobné účinky, ako množstvo liekov. Stačí, keď si nimi natriete čelo a necháte pôsobiť. Úľava by sa mala dostaviť približne za 15 minút. A aké zvoliť? Odporúča sa mätový či levanduľový olej.

 

Preťahovanie

Bolesť často súvisí so stuhnutým krkom a šijou, ktoré dostávajú zabrať predovšetkým pri práci na počítači. Raz za čas je dobré si túto oblasť precvičiť pomocou jednoduchých cvikov.

 

Obklady

S tenznými bolesťami vám pomôžu aj obklady, v tomto prípade budú najlepšie tie studené. Stačí, keď vložíte niekoľko kociek ľadu do vrecúška a potom zabalíte do utierky a budete prikladať na spánky. Môžete však vyskúšať aj rady starých mám a utierku namočiť v jablčnom octe.

 

Bylinky

Ich využitie je široké. Je možné si z nich pripraviť bylinkový čaj, prípadne sa do nich ponoriť – teda pripraviť si kúpeľ. Napätie zmierňuje napríklad materina dúška, harmanček či medovka.

 

Akupresúra

Ak sa objaví bolesť hlavy, skúste si buď masírovať spánky, prípadne stláčať bod nad koreňom nosa. Po chvíli by sa mala bolesť zmierniť.

 

Relaxačné cvičenia

Odborníci pri bolestiach hlavy odporúčajú napríklad jógu, meditáciu, Jacobsonovu progresívnu svalovú relaxáciu či autogénny tréning.

Relaxačné cvičenia

 

Ďalšie metódy

Niektorým pacientom trpiacim tenznými bolesťami hlavy pomáha napríklad aj liečba vodou, elektroliečba, hypnoterapia či behaviorálna terapia.

 

Ako predchádzať tenznej bolesti hlavy?

Buďme k sebe úprimní. Najlepšie by bolo, ak by nás hlava nikdy nebolela. Prevencia, našťastie, existuje. Ako sa teda tenzným bolestiam hlavy vyhnúť? Existuje hneď niekoľko tipov:

 1.     Viac sa hýbte

Naše telá sú prispôsobené na pohyb viac, ako na dlhé vysedávanie v zamestnaní. Nedostatok pohybu či jednostranná záťaž vedú k svalovému napätiu. Snažte sa preto pohyb zaradiť do svojho každodenného plánu. A aký šport si vybrať? Napríklad taký, vďaka ktorému predídete aj bolestiam chrbta.

2.     Vyhnite sa stresu

Určite budete oponovať, že sa to jednoduchšie hovorí, ale horšie vykonáva. Dôležité je uvedomiť si, že stres je len našou reakciou na vonkajšie udalosti. Je teda len v našej hlave a preto s ním môžeme pracovať. Ak sa cítite v strese, vyskúšajte na chvíľu zatvoriť oči, zhlboka sa nadýchnuť a skrotiť myšlienky, ktoré vám víria v hlave. Potom si zoberte papier a spíšte si zoznam toho, čo je potrebné urobiť. Uvidíte, že už samotné zapisovanie vás upokojí. Budete mať dojem, že veci získavajú poriadok a vďaka tomu ich vyriešíte jednoduchšie.

Pamätajte na to, že vyššie spomínaný pohyb je skvelým prostriedkom aj v boji so stresom. Stres totiž pôsobí negatívne nielen na našu psychiku, ale aj telo. Svaly sú v neustálom napätí, uvolňuje se kortizol a adrenalín. Keď sa však hýbeme, mozog naopak uvolňuje endorfín, teda hormón šťastia a vďaka tomu sa budete cítiť viac v pohode.

3.     Myslite na správne držanie tela

V práci trávi každý z nás podstatnú časť dňa. Vzhľadom na tento fakt by sme si mali adekvátne prispôsobiť aj naše pracovisko. V opačnom prípade totiž dochádza k preťažovaniu či jednostrannému zaťažovaniu nášho tela. A práve svalové napätie je jedným z dôvodov vzniku tenzných bolestí hlavy. Ako si teda pracovisko prispôsobiť, aby bolo ergonomickejšie?

-        Tenzné bolesti často vznikajú kvôli nesprávne nastavenému monitoru počítača. Horný okraj monitora by mal byť približne na úrovni vašich očí a naklonený o 5 stupňov dozadu.

-        Stolička by mala byť nastaviteľná, a to nielen čo sa týka jej výšky, ale aj opierok rúk či opierky hlavy.

-        Súčasťou ergonomického pracoviska by mal byť aj výškovo nastaviteľný stôl. Vďaka tomu ho nielen prispôsobíte vašej postave, ale môžete striedať prácu v stoji a v sede, čo uvíta celé vaše telo.

 

 4.     Nepodceňujte spánok

Tiež občas dokončujete prácu v noci? Potom je jasné, že si vaše telo nestihne odpočinúť a okrem únavy sa na druhý deň môžu dostaviť aj bolesti hlavy. Spánok je pre naše fungovanie nenahraditeľný. Aj napriek tomu porúch spánku pribúda a problémami trpí takmer každý druhý človek.

Čím to je? O spánok nás okráda stres spojený s pracovnými termínmi a tlakom na výkon. Okrem toho je na vine aj ťažké jedlo a používanie digitálnych technológií tesne pred zaľahnutím. Vhodnejšie je naopak siahnuť po knihe, prípadne si zacvičiť jógu.

Tenzné bolesti hlavy sú síce veľmi nepríjemné a komplikujú nám život, ale nie sú nebezpečné, pretože pri nich nedochádza k poškodeniu mozgu. Na úľavu väčšinou postačí masáž či relaxačné cvičenie, a to bez nutnosti užívania medikamentov. Najúčinnejšie je však bolestiam predchádzať.

Autorka textu: Mgr. Markéta Veselá, Ph.D.

Zdroj foto: Canva.com

Mgr. Markéta Veselá, Ph.D.
Mgr. Markéta Veselá, Ph.D.

Jej životnú cestu vždy určovala láska k literatúre a písaniu. Vyštudovala Bohemistiku a Dejiny českej novšej literatúry. Následne sa vydala na dráhu redaktorky, už desať rokov píše články, príbehy, rozprávky a iné texty všetkého druhu. Voľný čas rada trávi so štetcom v ruke. Téma polohovateľných stolov ju zaujalo preto, že pri tvorbe slovom, ale aj farbou je niekedy potrebné sa poriadne roztiahnuť.

20 € na nákup