Výprodej: zľavy až 20 % na vybrané polohovacie stoly a ergonomické stoličky! Predlžujeme len do 9.5. alebo do vypredania zásob.

Investujte do rastúceho nábytku

Chcete pre svoje deti to najlepšie a necítite sa takí bohatí, aby ste kupovali lacné veci? V tom prípade investujte do rastúceho nábytku! Svojim potomkom zabezpečíte zdravé sedenie počas školských rokoch a v prípade kvalitného výrobku s ním vstúpia aj do dospelého života.


Na zdravé sedenie

Už od začiatku školskej dochádzky riešia rodičia otázku vhodného písacieho stola a stoličky pre dieťa. Najneskôr od 2. stupňa už dieťaťu nemôže stačiť provizórny alebo detský stôl a akákoľvek stolička, ktorá sa nájde v domácnosti. Každého rodiča zaskočí, ako veľmi a ako rýchlo jeho dieťa vyrastie. Ak nechcete, aby od skorého veku trpelo bolesťou chrbta či si nevhodným spôsobom sedenia deformovalo chrbticu – počas rastu veľmi citlivú – je potrebné nájsť ergonomicky vyhovujúci nábytok. V prípade, že si vyberiete ten správny, ktorý s dieťaťom „porastie“, nebudete musieť túto otázku riešiť až do konca jeho školskej dochádzky, a to či ju ukončí maturitou alebo vysokoškolským diplomom.

Kedy je vhodný polohovací stôl a stolička?

Polohovateľný nábytok je vhodný v podstate od chvíle, keď dieťa začne chodiť na základnú školu a potrebuje tráviť pri stole omnoho viac času. Ak hovoríme o stoličke, dnes je za štandard aj pre deti považovaná stolička s nastaviteľnou výškou. Ak má dobrú oporu v oblasti bedrovej chrbtice, je to rozhodne dobrá voľba, keďže sa dá jej výška upraviť v závislosti na raste dieťaťa. Vo väčšine detských izieb už teda výškovo nastaviteľnú stoličku nájdete.

Iné je to však v prípade polohovacích stolov – mnoho rodičov ich považuje za nepotrebnú položku a nadštandard. To je ale omyl. V prípade, že dieťa nemá dosku stola v správnej výške, nastaviteľná stolička to nezachráni. Pri príliš nízkej doske stola sa dieťa hrbí, pri príliš vysokej si dáva sedadlo stoličky vyššie, nedosiahne nohami na zem a bedrová chrbtica nemá správnu oporu. V oboch prípadoch chrbtica trpí.

Rastúci stôl

Ako správne nastaviť výšku stoličky?

Posaďte dieťa na stoličku tak, aby malo obe chodidlá na zemi, sedelo celou panvou na sedadle a vzpriamenou chrbticou sa opieralo o operadlo.

Ako zistiť správnu výšku dosky písacieho stola?

Za predpokladu, že má dieťa správne nastavenú výšku stoličky, položí predlaktie na dosku stola. Rodič dosku stola posúva tak, kým sa opreté lakte dieťaťa dostanú do uhla 90 stupňov. Presne toto je tá správna výška dosky stola. Podľa toho, ako bude dieťa rásť, je potrebné priebežne výšku dosky overovať a korigovať – presne týmto spôsobom.

Ako deti rastú?

Približne v 11. roku života sa pohybuje výška dievčat v priemere medzi 143 a 156 cm, v prípade chlapcov hovoríme o rozmedzí od 142 do 151 cm. Keď zoberieme do úvahy, že do maturity vyrastú o ďalších 20 až 40 cm, je jasné, že nároky ich organizmu, a chrbtice obzvlášť, na kvalitnú stoličku a písací stôl sa počas dospievania výrazne zmení.

Rastúci stôl

Zdravé ale aj ekonomické

Možno sa zdá rodičom cena za polohovateľný stôl príliš vysoká, a to aj napriek nesporným zdravotným benefitom. Ale keď sa pozrieme na dobu, počas akej bude kvalitný polohovací stôl slúžiť dieťaťu, zistíme, že sa to bohato oplatí. V prípade základného modelu pri cene približne 300 eur a dobe používania 8 rokov (od 6. triedy do konca strednej školy), to vychádza na 40 eur/rok. Ak dieťaťu zakúpite polohovateľný stôl už pri nástupe do 1. triedy (teda vo veku 6 rokov) a priplatíte si za model s detskou poistkou 600 eur, aby ste predišli poškodeniu elektrického ovládania všadeprítomnými detskými rukami, pri používaní až do maturity (teda približne do 19 rokov) to vychádza asi 40 eur za rok. Je však vysoko pravdepodobné, že stoly Liftor budú vaše dieťa sprevádzať ešte počas vysokej školy alebo prvých rokov praxe. Vďaka rozsahu nastaviteľnej výšky dosky v rozpätí od 71 do 121 cm pri ňom budú môcť zdravo sedieť aj ľudia s výškou cez 200 cm. A všetci jeho používatelia pri ňom budú môcť dynamicky meniť sedenie a státie, čo je súčasný trend v boji proti chorobám zo sedavého spôsobu života.

 

Autorka: Eva Suchomelová

Zdroj fotografií: Liftor.cz

Mgr. Eva Suchomelová
Mgr. Eva Suchomelová

Svoj pracovný čas delí medzi výuku a písanie. V rámci Pravopisnej posilňovne trénuje deti i dospelých v českom pravopise. Okrem toho už viac než dve desaťročia píše o životnom štýle, zdraví, pohybe, výžive a mnohých ďalších témach. Je tiež autorkou textov už 4 dielov literárnych maľovánok. Z toho je zjavné, že trávi mnoho času za počítačom a musí riešiť negatívne dopady sedavého zamestnania na svoje zdravie. Preto ju zaujala téma zdravej práce na počítači v kombinácii s polohovacími stolmi.

20 € na nákup