Jarní výprodej: 20 % na vybrané polohovacie stoly a ergonomické stoličky! Platí len do 21.4. alebo do vypredania zásob.

Chôdza a jej význam v prevencii bolestí chrbta

Chôdza je jedným z najprirodzenejších ľudských prejavov. Je to zároveň najjednoduchší spôsob, ako sa udržovať v dobrej kondícii a predchádzať problémom s pohybovým aparátom. Je to tiež jedna z najdostupnejších a najlacnejších pohybových aktivít. Nepotrebujete žiadne špeciálne vybavenie, jednoducho sa stačí vhodne obliecť, obuť a môžete vyraziť.


Začať už u bábätiek

Zdravá chôdza a jej vývoj je proces, na ktorý sa telo dieťaťa pripravuje celý čas, kým sa dieťa samo postaví a rozíde v priestore. Určite teda vývoj dieťaťa v žiadnom štádiu neurýchľujte a nepomáhajte dieťaťu pasívne. Jedným z najväčších nešvárov rodičov je vodenie dieťaťa, ktoré ešte nechodí, za ruky alebo používanie pasívnych chodítok. Takýto zásah do vývoja môže negatívne ovplyvniť nielen chôdzu samotnú, ale aj byť príčinou problémov s pohybovým aparátom v budúcnosti.

 

Kompenzácia statickej záťaže

U dospelých jedincov môže byť chôdza skvelým pomocníkom pre ich zdravie. Pokiaľ celý deň v práci sedíte alebo stojíte, je chôdza výborným spôsobom, ako túto statickú záťaž vykompenzovať. Výhovorka, že nemáte čas, neobstojí. Môžete napríklad vynechať auto alebo hromadnú dopravu a aspoň raz týždenne ísť do práce pešo. Stačí aj vystúpiť o pár zastávok skôr alebo zaparkovať auto na vzdialenejšom parkovisku. Každý krok sa počíta.

 

Prečo je chôdza taká prospešná

Pri chôdzi by malo dochádzať k miernej rotácii ramien voči panve a naopak. Táto rotácia je jedným zo základných predpokladov dobrej funkcie nášho trupu a chrbtice. Pokiaľ teda budete chodiť správne, môžete tak predchádzať bolestiam chrbta. Pri správnej chôdzi dochádza aj k pretiahnutiu svalových skupín, ktoré sú skrátené pri dlhodobom sedení. Toto skrátenie môže prispievať k vzniku svalových disbalancií a byť jednou z príčin bolestí pohybového aparátu, najmä v oblasti chrbta.

Ďalším prínosom pre zdravie je napriamenie trupu, ktoré je pre zdravú chôdzu nevyhnutné. Skúste sa pri chôdzi z času na čas vedome narovnať, nadľahčiť hrudník nad panvou. Pozor na ťažký batoh alebo kabelky a tašky nosené stále na jednom ramene. K lepšiemu vzpriameniu a zapojeniu horných končatín a trupu vám pomôžu trekové palice.

Nordic walking

 

Tréning kondície a výdrže

Pri chôdzi sa môžu zapojiť veľké svalové skupiny trupu a končatín. Aby to tak skutočne bolo, treba ísť ľahko svižným tempom. Zrýchlite alebo aspoň predĺžte krok, voľte chôdzu v členitom teréne alebo po schodoch. Dosiahnete tak väčšiu prácu svalov a budete trénovať vaše srdce a pľúca. Ak si chcete dať skutočne do tela, skúste chôdzu s už spomínanými trekovými palicami alebo rovno nordic walking.

 

Nácvik správnej chôdze

Vplyvom sedavého zamestnania alebo jednostrannej a často asymetrickej záťaže v práci i bežnom dennom živote bohužiaľ veľká časť populácie chodí zle. Ak pri chôdzi vtáčate alebo vytáčate nadmerne špičky, šúchate nohami alebo chodíte asymetricky, nebude takýto spôsob chôdze práve prínosom pre vaše zdravie. Ba práve naopak. Nesprávnu chôdzu si môžete udržovať nevhodné pohybové stereotypy alebo si aj ublížiť. Pokiaľ si nie ste istí, či správne chodíte alebo sa chcete naučiť, ako chodiť správne, vyhľadajte vo vašom okolí fyzioterapeuta. Určite vám vysvetlí správnu techniku ​​chôdze a ukáže vám, ako chodiť, aby mala chôdza pre vaše zdravie ten správny prínos.

Foto: Canva.com

20 € na nákup