Jarní výprodej: 20 % na vybrané polohovacie stoly a ergonomické stoličky! Platí len do 21.4. alebo do vypredania zásob.

Je sedenie na lopte zdravé?

Ak trávite veľkú časť svojho pracovného dňa v sede alebo vás po dlhšom sedení bolel chrbát, určite vás niekedy napadlo, či by nebolo vhodné vymeniť vašu kancelársku stoličku napríklad za veľkú nafukovaciu gymnastickú loptu – fitball.


Pred niekoľkými rokmi bol rehabilitačný svet a svet fitness doslova zaplavený veľkými gymnastickými loptami rôzneho materiálu a veľkosti. Odborníci hromadne odporúčali nahradiť sedenie na kancelárskych stoličkách tzv. aktívnym sedom na lopte a ľudia v kanceláriách húfne vymieňali stoličky za lopty na sedenie. Všetci očakávali, že sa zbavia bolestí chrbta alebo im minimálne predídu.

 

Sed na lopte áno, ale ...

Žiaľ, žiadny zázrak sa nekonal. Sed je totiž stále sedem a jeho vplyv na ľudské zdravie je negatívny, obzvlášť ak sedíme dlho. Žiadna pomôcka, a teda ani gymnastická lopta, za naše svaly prácu neurobí a to, že je lopta labilná a teda by sa dalo predpokladať, že bude naše svaly nútiť k väčšiemu zapojeniu, je pravda len z časti. Za vzpriamené držanie tela je totiž z veľkej časti zodpovedná tzv. autochtónna muskulatúra – malé, drobné svaly uložené hlboko okolo chrbtice, našou vôľou neovplyvniteľné. Pokiaľ tieto svaly nepracujú správne, preberajú ich aktivitu veľké povrchové svaly, ktoré sú ale väčšinou náchylné na preťaženie, oslabenie a skrátenie. Keď potom sedíme na balančnej ploche – napríklad veľkej lopte – môžu sa tieto svaly rýchlejšie unaviť a preťažiť. K bolestiam chrbta, prípadne k niečomu ešte horšiemu, je to potom už len krôčik.

Samotná lopta na sedenie nás teda bolesťou chrbta nezbaví. Môžeme ho ale využiť ako ďalší variant sedu, rozbiť ním monotónnosť našej pracovnej pozície a keď k sedeniu na lopte pridáte malé pohojdávanie alebo krúživé pohyby panvíc, zapojíte svaly trupu a dolných končatín a urobíte z pasívnej činnosti aspoň trochu aktívny.

 

Ako správne na lopte sedieť

Je to podobné, ako pri správnom sede na stoličke. Bedra by mali byť o niečo vyššie ako kolená, kolená by mali smerovať ľahko od seba a nohy by mali byť opreté celou plochou o podlahu. Pre lepšiu stabilitu by sme nemali sedieť iba na kraji lopty, ale stehná by mali byť takmer celou plochou v kontakte s loptou. Naopak, lýtka by sa nemali do lopty zapierať. Aby sa nám takýto sed podarilo nastaviť, treba vybrať vhodnú veľkosť lopty.

 

Ako vybrať správnu veľkosť lopty

Najjednoduchším vodítkom je priemer lopty a výška Vašej postavy. K lepšej orientácii Vám pomôže nasledujúca tabuľka.

výška postavy do 150 cm ->

priemer lopty 45 cm

výška postavy 150-165 cm ->

priemer lopty 55 cm

výška postavy 165-175 cm ->

priemer lopty 65 cm

výška postavy 170-185 cm ->

priemer lopty 75 cm

výška postavy 185-195 cm ->

priemer lopty 85 cm

výška postavy viac ako 195 cm ->

priemer lopty 95 cm

 

Pokiaľ si ju nechcete pamätať, môžete aspoň pre orientačné určenie správnej veľkosti lopty odpočítať od Vašej výšky 100 cm, získate tak priemer lopty, ktorou by ste sa mali riadiť.

 

veľkosť lopty

 

Na lopte nemusíte len sedieť

Gymnastická lopta je všestrannou cvičebnou a rehabilitačnou pomôckou, nemusíte na nej teda len sedieť pri práci. S obľubou ich využívam ako na posilňovanie alebo naťahovanie, tak aj na väčšine rehabilitačných pracovísk k cielenému rehabilitačnému cvičeniu. Veľkej obľube sa tiež teší medzi tehotnými ženami napríklad pri tehotenskom cvičení a pri príprave na pôrod. Ak chcete gymnastickú loptu využiť na niektorú z týchto aktivít, odporúčame nehľadať univerzálne cviky na internete, ale obrátiť sa na certifikovaného trénera či skúseného fyzioterapeuta.

 

Autorka: Mgr. Veronika Kristková

Zdroj foto: Canva.com

20 € na nákup